Kelionė į Estiją
Europa

Kelionė į Estiją – 10 dienų atradimų

2020 metų vasara daugeliui buvo kitokia. Dėl pasaulinės pandemijos turėjome progą geriau pažinti Lietuvą ir aplankyti artimas kaimynines šalis. Nuo pavasario suplanuotos kelionės automobiliu po Europą svajonė per keletą mėnesių ne kartą dužo į šipulius. Iki smulkmenų suplanuotas atostogas Kroatijoje turėjome atšaukti dėl blogėjančios COVID-19 situacijos. Vėliau vylėmės automobiliu nuvykti bent iki Slovėnijos. Galiausiai užsidarius galimybei be apribojimų vykti net į Lenkiją, liko tik penktas atsarginis planas – Latvija ir Estija. Ir visgi 2020 m. vasaros atostogos buvo puikios!

Pirmas kelias dienas praleidome Latvijoje, apie tai pasidalinsiu kitame įraše. O pažintį su Estija pradėjome nuo Pärnu kurortinio miestelio. Turėdami beveik 3800 km ilgio pakrantę (skaičiuojant su salomis) estai nėra taip pasiilgę jūros kaip mes Lietuvoje. Tačiau Pärnu yra lyg vasaros sostinė – populiariausias kurortas prie jūros , turinti pakrantės promenadą, daug viešbučių, restoranų, SPA centrų ir vandens parką. Pärnu viena įdomiausių vietų – akmeninis 2 km ilgio molas.

Paskendęs Rummu kalėjimas

Rummu kalėjimas, esantis 40 km atstumu nuo Talino – labai įspūdinga vieta. Tai buvęs Sovietų Sąjungos kalėjimas, kuriame kaliniai versti dirbti klinčių karjere. Kaip nemokama darbo jėga kaliniai naudoti iki pat 1991 m. Estijai atgavus nepriklausomybę, vandens siurbliai buvo išjungti ir karjeras užlietas su pastatais ir visais jame paliktais įrankiais. Tai tapo viena įspūdingiausių vietų nardyti – dėl labai skaidraus karjero vandens matomi kalėjimo pastatai, kasimo įrankiai, siauros gatvelės su šviestuvais, o drąsiausieji net gali praplaukti kalėjimo koridoriumi. Visgi, jei nardyti nemokate, čia galėsite išsinuomoti irklentę ar baidarę ir po vandeniu esančius pastatus apžiūrėsite iš viršaus. Karjero vanduo itin skaidrus ir atrodo kaip žydra lagūna, jei lankomas saulėtą dieną.

Kaliniams kasant klintis šalimais susidarė didžiuliai kalnai. Siauru, stačiu ir vietomis sunkiau užkopiamu taku galite pasiekti kalnų viršūnę. Iš čia paskendęs kalėjimas ir mėlynoji lagūna atrodo dar įspūdingiau. Tik pasirūpinkite patogia avalyne kopimui, nes takas gali būti slidus, o klintys labai dulka. Viršūnėje galite apsižvalgyti po apylinkes bei netoliese išlikusį kalėjimo pastatą, kuriame dar visai neseniai buvo kalinami 7000 kalinių. Ant kalno atitvarų beveik niekur nėra, todėl reikia būti atsargiems. O nusileidus puikiai atgaivina maloniai vėsus karjero vanduo.

Rummu kalėjimas lankytojams atvertas nuo 2016 m. Įėjimas šiemet kainavo 4 eur ir čia galima praleisti visą dieną. Yra persirengimo būdelės, tvarkingi WC, kavinė, nardymo centras ir labai neįprastoje aplinkoje įkurtas paplūdimys. Parkavimas nemokamas.

Keila krioklys

6 m aukščio krioklys galingiausias Estijoje. Prie krioklio tilto jaunavedžiai kabina savo meilės spynas. Upė prie krioklio visai negili, todėl lengvai perbrendama.

Pakri skardžiai

Pasivaikščioti ant aukštų jūros skalaujamų skardžių sustojame Pakri pusiasalyje prie švyturio. Nuo 25 m aukščio uolėtos pakrantės atsiveria jūros peizažas. Ant kranto pastatytas vienas aukščiausių Estijos švyturių Pakri. Panašų vaizdą matėme Portugalijoje, o šis yra taip netoli nuo Lietuvos.

Talino uostas ir senamiestis

Taline planavome apsistoti dvi naktis, tačiau šalimais uosto esantis Hestia Hotel Europa 4* taip sužavėjo, kad užsisakėme papildomą naktį. Kambario langai į jūrą ir uostą, todėl stebėdavome įplaukiančius ir išvykstančius kruizinius laivus. Senamiestis netoli, o ir kaina esant mažam turistų skaičiui buvo labai gera – tik 43 eur su pusryčiais už labai erdvų, patogų kambarį.

Taline aplankėme rotušės aikštę, Aleksandro Neviškio soborą, Šv. Mergelės Marijos katedrą. Pasivaikščiojome jaukiomis senamiesčio gatvelėmis. Nuo Tompėjos kalvos apžvelgėme Talino panoramą.

Hidrolėktuvų uosto (Lennusadam seaplane harbour) muziejus

Hidrolėktuvų uosto muziejus paliko labai gerą įspūdį. Čia eksponuojami laivai, karo artilerija. Čia turėjome galimybę įeiti net į povandeninio laivo vidų Suur Toll ir susipažinti, kaip įrengtos laivo gyvenamosios ir valdymo erdvės. Muziejus interaktyvus, galima pažaisti įvairių žaidimų, pvz. pašaudyti iš kulkosvaidžio ar skristi hidrolėktuvu. Šalia muziejaus uoste eksponuojami įvairūs laivai, dalį jų taip pat galima aplankyti su tuo pačiu bilietu.

Estijos jūrų muziejus

Storosios Margaretės bokšte, menančiame viduramžius, įkurtas Estijos jūrų muziejus. Keturiuose bokšto aukštuose eksponuojami įvairių laivų maketai, neolito laikų žvejybos įrankiai, sena nardymo įranga ir kiti jūriniai objektai. Šį muziejų aplankėme, nes perkant bilietą į Hidrolėktuvų muziejų, Estijos jūrų muziejaus lankymas kainuoja tik 5 eur.

Sveikatos priežiūros muziejų

Muziejų lankymui skirtą dieną spėjome apeiti ir Sveikatos priežiūros muziejų. Interaktyviai įrengtame muziejuje susipažinome su žmogaus kūno ir jo sandara. Tikros žmogaus organų ekspozicijos, sveikatos priežiūros istorija ir netikėti atradimai šiame muziejuje mus stebino kelias valandas. Lankymas kainuoja 8 eur.

Kadriorgo rūmai

Tai vieni didžiausių ir gražiausių rūmų visoje Europoje. Įspūdingi gėlynai, fontanai ir parkas – puiki vieta pasivaikščiojimui. Rūmai pastatyti Petro I užsakymu savo žmonai Jekaterinai. Parko lankymas nemokamas, o norint lankyti rūmuose įkurtą meno galeriją, reikia įsigyti bilietus.

Iš rūmų galima keliauti į pakrantę iki Russalka paminklo. Malonu pasivaikščioti ilga, tvarkinga pakrantės promenada, stebėti uosto laivus. Prie tako įkurtos poilsio zonos, vaikų žaidimų aikštelės, sūpynių eilė.

Jei Taline planuojate aplankyti 3-4 ar daugiau muziejų, internetu galite įsigyti Talino miesto kortelę, su kuria dauguma muziejų ir lankytinų objektų bus nemokami arba suteiks dideles nuolaidas įėjimams. Plačiau: www.tourism.tallinn.ee/eng/fpage/tallinncard.

Turint daugiau laiko galima aplankyti ir Talino zoologijos sodą, TV bokštą, miesto gynybinią sieną, bastiono tunelius, Kumu meno ir etnografinius muziejus. Mes šiems objektams laiko nebeturėjome.

Vieną dieną skyrėme plaukimui į Helsinkį. Įsigijome Tallink bilietus. Kadangi pirkome dieną prieš kelionę, mokėjome 30 eur/asm., tačiau užsakant iš anksto kaina gali būti perpus pigesnė. Laikus galima rinktis net kelis, mums patogiausias pasirodė 10:30-12:30 plaukimas Talinas-Helsinkis ir 19:30-21:30 plaukimas atgal. Helsinkyje praleidome 6 valandas ir grįžome į laivą. O kokie gražūs jūros vaizdai plaukiant saulėtą dieną! Vien dėl jų man verta tokia išvyka.

Po Taliną mums patiko keliauti Bolt paspirtukais. Esant didesniam atstumui, jį greitai ir pigiai įveikdavome su Bolt. O paspirtukų mieste labai daug, tik eismas senamiestyje draudžiamas.

JegalaBaltijos šalių Niagara krioklys

Netoli Talino šniokščia vienas gražiausių Estijos ir visų Baltijos šalių krioklys Jegala. Iš 8 metrų krintantis vanduo saulėtą dieną sukuria vaivorykštę. 50 metrų pločio kriokliu galima grožėtis iš viršaus arba atsigaivinti apačioje ar net palįsti po kriokliu.

Valastės krioklys

Prie Suomijos įlankos ant Baltijos skardžio krenta 26 m aukščio Valastės krioklys, atsiradęs dėl iškasto melioracijos griovio. Vasarą srovė silpna, tačiau vaizdas tikrai vertas dėmesio. Virš krioklio įrengta apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria puikus jūros vaizdas. Žiemą vėjas suformuoja milžiniškus varveklius, todėl sakoma, kad krioklio vaizdas įspūdingas.

Nepatingėkite nusileisti taku žemyn iki jūros. Paplūdimyje radome begalę pilaičių, pastatytų iš plokščių, jūros nugludintų akmenėlių. Kiekvienas čia nusileidęs lyg tradicija pastato ir vieną savo pilį. Man vieta pasirodė magiška – bangoms garsiai mušant į akmenis ir statant savo akmeninę pilį taip ir norisi sugalvoti norą.

Peipus ežeras

Dydžio lyg jūra Estijos rytus skalauja Peipus ežeras. Smėlėtas paplūdimys, bangos, švyturys. Nežinodamas tikrai nepatikėtum, kad tai ežeras. Mes sustojome prie Rannapungerja švyturio prie upės žiočių.

Tartu senamiestis ir AHHAA mokslo muziejus

Į Tartu atvykome vienai nakčiai kaip tarpinei stotelei iki Lietuvos. Čia norėjome aplankyti AHHAA mokslo muziejų. Tartu senamiestis nepaliko didelio įspūdžio, nes labai nedidukas.

AHHAA muziejus skirtas vaikams ir suaugusiems. Mažieji čia gali praleisti visą dieną, nes muziejus pilnas žaidimų ir eksperimentų. Muziejų sudaro technologijų salė, vandens salė, gyvosios gamtos, matematinė ekspozicija ir kitos patiks įvairių skonių dideliems ir mažiems žmonėms. Vienas iš labiausiai akį traukiančių eksponatų – 8 metrų aukštyje įrengtas dviratis ant lyno. Mums patiko ir baimių išbandymai, kur gali pasitikrinti, ar tamsa, aukštis, žemės drebėjimas, atlekiantis traukinys ir kt. tave priverčia drebėti.

Antrame muziejaus aukšte yra didelė medicinos ekspozicija su konservuotomis kūno dalimis. Vaikams gal ir netinkamas eksponatas, bet suaugusiems gali būti įdomu, kaip įvairių ligų pažeidžiamas organizmas.

AHHAA centre yra vienintelis Europoje sferinis planetariumas, kurio projektorius įtrauktas į Gineso rekordų knygą. Šiuo laikotarpiu lankytojų srautas buvo nedidelis, tačiau prieš COVID buvo rekomenduojama vietas rezervuoti iš anksto.

Apibendrinant, Estija tikrai gali nustebinti. Todėl kaimynus aplankyti verta, ypač kai nėra galimybės ar noro tolimesnėms kelionėms.