Kelionė į Kroatiją automobiliu
Europa,  Kelionių gidai

Kelionė į Kroatiją automobiliu per Slovėnijos Alpes

Šis kelionės planuoklis parengtas 12-14 dienų kelionei į Kroatiją automobiliu. Kad kelionė neprailgtų ir pamatytume daugiau, kiekvieną dieną įtraukiame bent po 1 kruopščiai atrinktą, įdomiausią lankytiną objektą. Pirmoji ir paskutinė dienos bus sunkiausios kelionės atkarpos, kai nuvažiuoti reikės daugiausiai. Tačiau kitomis dienomis jau mėgausimės atostogomis ir važiuosime tik po kelis šimtus kilometrų bei aplankysime ne vieną įsimintiną vietą. Visa kelionė sudėliota taip, kad ir pamatytume kvapą gniaužiančių vietų, ir pasimėgautume saule paplūdimyje. Ir nepamirškite, kad kelionės planą galite pritaikyti pagal savo pomėgius, tačiau tai bus puikus atspirties taškas sužinoti, kokios vietos Jums įdomiausios, kokio kelionės tempo norite.

Naudingi daiktai

Pasiruoškite kelionei – patikrinkite automobilio techninę būklę ir pagalvokite apie naudingus daiktus kelionėje. Galbūt mėgstate gurkšnoti arbatą ir praverstų termosas. Ar kaklo pagalvėlė, jei norėsite patogiai įsitaisyti keleivio sėdynėje ir dairytis į tolius. Kad kelionės laikas praeitų nenuobodžiai, pasiimkite klausimų-atsakymų žaidimą ar kryžiažodžių. Ilgas kelionės atstumas pirmą dieną gali būti puiki proga paskaityti lankomų objektų istoriją ir legendas. Naudojant navigaciją telefone, didžiąją dalį laiko telefoną krausite, todėl norint įjungti kitą prietaisą, turėkite šakotuvą.

Navigacija

Kelionės metu būtina navigacija. Tiksliausia informacija būtų važiuojant su Google maps arba Waze, tačiau šios programėlės naudoja mobiliuosius duomenis. Nuo 2019 m. Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės (ES / EEE) valstybėse keliaujantys Lietuvos mobiliųjų tinklų klientai gali bendrauti ir naršyti be jokių papildomų įkainių: jūsų mokėjimo plano suteikiamos pokalbių minutės, SMS žinutės bei mobilieji duomenys galioja visose Europos Sąjungos ir Europos Ekonominės Erdvės šalyse be papildomo apmokestinimo. Atkreipkite dėmesį, kad mobiliesiems duomenims taikomas kiekio, kurį galėsite išnaudoti ES / EEE šalyse, limitas. Todėl pasitikrinkite prieš kelionę limitą.

Valiuta

Ne visų lankomų valstybių nacionalinė valiuta yra euras. Todėl smulkioms išlaidoms verta turėti 10-20 eur šalies valiuta. Tačiau mums pavyko išsiversti Lenkijoje ir Čekijoje nesikeičiant pinigų, nes Lenkijoje prie autostradų yra nemažai naujai įrengtų poilsių aikštelių su nemokamais ir tvarkingais WC, o Čekijoje už WC visur galėjome atsiskaityti 0,50 eur ar 1 eur monetomis. Na o perkant maistą, degalus mokėjome kortele.

Lenkijoje naudojamas zlotas (PLN). Čekijoje naudojama koruna (CZK). Austrijos ir Slovėnijos valiuta euras (EUR). Kroatijos valiuta yra kuna (HRK). Vengrijoje valiuta forintas (HUF).

Kelionės planas

1 diena

Kalvarija-Velička

Lankytina vieta: Veličkos druskų kasykla

Planuojame kelionės pradžią nuo Lietuvos-Lenkijos sienos iš Kalvarijos. Išvykti reikėtų labai anksti, kad Veličką pasiektumėte iki 15 val. ir galėtumėte skirti pakankamai laiko ekskursijai po Veličkos druskų kasyklą. Paskutinė ekskursija vykdoma 17 val.

Veličkos druskų kasyklos –  nuo XIII a viena seniausių druskos kasyklų Europoje. Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukta kasykla turi per 300 km tunelių. Turistams atverta 3,5 km ilgio trasa, kurią praeiti užtruksite apie 2 valandas. Sausose šachtose eksponuojami druskų gavimo mechanizmai, druskų figūrų ekspozicijos, gamtos sukurti ežerėliai, garsioji Kingos bažnyčia, žavinti išskaptuotais druskos paveikslais, altoriumi ir šviestuvais.

Kasykla turistus priima nuo 9 val. iki 17 val. Bilietus galima įsigyti iš anksto arba atvykus vietoje. Kaina suaugusiems 93 PLN (~20 eur). Ekskursijos anglų kalba vyksta 10:00,11:00, 12:00, 13:00, 15:00, 17:00. Ekskursija rusų kalba vyksta 14 val. Naujausia informacija apie objekto lankymą skelbiama čia.

Velička-Ostrava

Mokamas kelias Lenkijoje A4 – 12 PLN (2,70 eur).

Pasigrožėjus Veličkos druskų kasyklomis, važiuojame į Čekijos pasienyje įsikūrusius svečius namus Penzion Janova. Tai ypač gerai įvertinti svečių namai, kuriuose ištaigingi kambariai su pusryčiais kainuoja tik apie 45 eur.

Viena kelio atkarpa A4 kelyje bus mokama. Įvažiuosite į atkarpos pradžią ir vietoje galėsite sumokėti grynaisiais arba kortele. Čekijoje keliai apmokami įsigyjant vinjetę, kurią pirkite prie Lenkijos-Čekijos sienos. Visą parą veikiančiose pardavimo vietose arba degalinėse kelių vinjetė 10 dienų kainuoja 310 CZK (12 eur). Apmokėti galima kortele arba grynaisiais.

Jei naudositės Waze navigacija, tai šalyse, kuriose galioja kelių vinjetės, jas reikės pažymėti ir savo programėlėje. Kitu atveju navigacija skaičiuos maršrutus nemokamais keliais ir bus sunku susigaudyti. Taip pat Waze pasitikrinkite degalų kainas, nes pavyzdžiui Austrijoje, Čekijoje autostradoje esančiose degalinėse kuras buvo net 0,35 eur brangesnis nei šalimais 1-2 km išsukus iš autostrados. Kadangi vos per kelias minutes galite sutaupyti iki 15 eur, verta pasirinkti degalinę prie išvažiavimo iš greitkelio ir vėl patogiai sugrįžti į jį tęsti kelionės.

Modifikacija. Jeigu 840 km atkarpa vienai dienai atrodo per ilga, galite apsistoti Krokuvoje. Aplankius Veličkos druskos kasyklą vykite į Krokuvą, kur vakare aplankysite senamiestį ir tęsite kelionę pailsėję. Apie Krokuvos lankytinas vietas skaitykite čia. Taip pat galite parašyti info@keliaukzuikiu.lt ir atsiųsime Krokuvos aprašymą bei rekomenduojamas vietas apsistoti.

2 diena

Ostrava-Bled

Čekija-Austrija-Slovėnija. Lankytina vieta: Bled ežeras ir kurorto pramogos

Austrijos kelių vinjetę galima įsigyti iš anksto internetu arba degalinėse. 10 dienų kaina 9,50 eur.

Tai dar viena ilgesnė kelionės atkarpa automobilyje. Šiandien planuojame pasiekti Slovėnijos perlą – Bled kurortą prie Julijos Alpių. Kalnų apsuptyje ant ežero kranto esančiame SPA kurorte apsistojame 1 nakčiai. Kalnų šaltinių maitinamas ežeras vasarą sušyla iki 20-24 C laipsnių. Jo viduryje sala, kurioje stovi maža Mergelės Marijos priespaudos bažnyčia. Turint laiko, laiveliu galima nuplaukti iki bažnyčios ir ją apžiūrėti. Bled saloje senovės slavai garbindavo meilės ir vaisingumo deivę Živą. Slovėnams tapus krikščionimis jie buvo priversti deivę Živą pakeisti į Mergelę Mariją.

Bled ežeras turi du paplūdimius – prie „Park“ viešbučio mokamas ir šalia „Villa Bled“ viešbučio nemokamas. Taip pat ežere galima paplaukioti tradiciniais mediniais laivais Pletna, kuriuos vietiniai gyventojai stato nuo 1590 m. Mes išsirinkome nakvynei puikiai įvertintą Life Hostel Slovenia. Jis už 5 km nuo Bled kurorto, todėl kaina patrauklesnė. Tačiau mokant kiek brangiau, galima apsistoti ir prie Bled ežero. Daugiau informacijos apie nakvynės vietas ir lankytinus objektus čia.

Life Hostel Slovenia parkingas kai lankėmės buvo nemokamas, tik registratūroje reikia pasiimti laikroduką, kurį paliksite ant automobilio panelės. O Bled kurorte automobilį pastatyti yra sunkiau, nes parkingai maži ir visi mokami (apie 2 eur valanda).

Savo kelionę po Slovėniją esame aprašę ir šiame straipsnyje, kur dalinamės savo nuotraukomis ir daugiau įspūdžių.

Po ilgos kelionės automobiliu ne pro šalį pasimankštinti. Todėl atvykus planuojame užlipti į Bled apžvalgos aikštelę (Mala Osojnica). Maždaug 35 min trunkantis lipimas į kalną nėra sudėtingas. Nuo apžvalgos aikštelės atsiveria ežero, kalnų grandinės ir kurorto panorama. Mala Osojnica rasite su Google maps. Automobilį galite palikti prie Zaka kempingo arba keliauti iš miestelio. Jei norisi trumpesnio žygio, leiskitės į romantišką pasivaikščiojimą aplink Bled ežerą. Čia nutiestas puikus takas, kuris iš skirtingų pusių atveria Bled grožį.

Panoramą kitu kampu galite pamatyti ir keliantis Straza Bled keltuvu. Mėgaukitės vaizdais lyg iš atviruko atviruose keltuvuose. O žemyn leiskitės vasaros rogučių trasa, kuri 520 m ilgio ir pasiekiamas iki 40 km/h greitis. Vasarą liftas ir rogutės kelia nuo 11-18 val, kaina 10 eur.

Trečia kurorto apžvalgos vieta – iš Bled pilies. Ant 130 metrų aukščio uolos krašto, virš Bled ežero pastatyta pilis atveria ir puikią panoramą. Pilies lankymas kainuoja 9 eur, o automobilio parkavimas 3 eur.

3 diena

Triglavo nacionalis parkas

Lankytinos vietos: Triglavo kalnai, kriokliai, tarpekliai, upių slėniai. Planuojamas laikas 5-8 val.

Šiandien dieną praleisime Triglavo nacionaliniame parke. Tai Julijos Alpių kalnynas, atveriantis kvapą gniaužiančias panoramas. Triglavas garsėja visame pasaulyje ir turi prestižinį EDEN titulą, reiškiantį, kad tai vienas iš geriausių turistinių maršrutų visoje Europoje. Aukščiausias Julijos Alpių taškas Triglav siekia 2864 metrus.

Pirmasis lankomas objektas – Vogel keltuvas. Panoraminis pakilimas į apžvalgos aikštelę, esančią daugiau nei 1500 m virš jūros lygio. Iš čia atsiveria nuostabus vaizdas į kalnų viršūnes ir Bohinj slėnyje tyvuliuojantį ežerą. Norintiems pasimėgauti kalnais, nusileisti galite pėsčiomis. O ekstremalių pojūčių mėgėjams siūlomas važiavimas lynais dviračius ar sklandymas. Keltuvas veikia kasdien 8-18 val, kaina keliantis į abi puses 24 eur, į vieną pusę 20 eur. Perkant bilietą už 29 eur, bus įskaičiuoti ir pietūs viršukalnėje su nuostabiais vaizdais.

Automobilių parkavimas prie Vogel keltuvo yra nemokamas. Keltuvo statumas į kalną yra 70%, todėl kyla gana statmenai. Jei bijote aukščio, galbūt tai nėra pati tinkamiausia pramoga. Kilimas užtrunka 4,2 min. Per tiek laiko spėjome pasimėgauti ežero vaizdais. Svarbu, kad vos išlipus iš keltuvo yra gražiausia panoraminio vaizdo aikštelė, į ežerą ir slėnį, kurioje išlaipinami keleiviai, aplankykite ją iš karto. Vėliau čia sugrįžti galėsite tik leidžiantis žemyn, nes turėsite praeiti bilietų patikrą, o tuomet jau nebus laiko fotografijoms. Mes lankėmės ne sezono metu, todėl kavinės stogo terasa buvo uždaryta. Slėniu pasimėgauti ilgiau nepavyko, o ir diena buvo labai debesuota, visos viršūnės buvo paskendusios debesyse. Bet vistiek buvo verta keltis.

Viršūnėje yra skirtingų atstumų takai žygiams. Jei turite laiko ir galite kelionę pratęsti keliomis dienomis ilgiau, leiskitės į žygį viršukalnėmis. O vėliau aplankykite šalia esantį Savica krioklį ir tai bus įspūdinga diena.

Krioklys Savica

Savica (Slap Savica) laikomas gražiausiu Slovėnijos kriokliu, sudarytas iš dviejų susijungiančių krioklių. Pirmasis yra 38 metrų aukštyje virš jūros lygio, o antrasis – šiek tiek žemiau. Todėl atrodo kaip A formos krioklys, krintantis iš 78 metrų aukščio. Netoliese yra mokama automobilių stovėjimo aikštelė (5 eur). Nuo aikštelės apie 25 minutes reikės laipteliais kopti į kalną iki krioklio, bet tikrai verta. Ir miškas aplink labai savitas ir gražus.

Soteska Vintgar tarpeklio žygis palei sraunią Radovna upę. 1,6 km ilgio pažintinis takas ant uolų kabančiais mediniais takais. Tai nuostabus gamtos kampelis, turistus priimantis kasdien 8-18 val. Lankymas kainuoja 10 eur, automobilių aikštelė 5 eur.

Tarpekliu grįžti atgal negalėsite, teks apie 30-40 min pasivaikščioti mišku atgal iki automobilio. Tačiau aplankysite Šum krioklį.

Šum krioklys (Slap Šum) – tai Vintgaro tarpeklio gale iš 13 metrų aukščio krintantis krioklys. Tai aukščiausias upės krioklys Slovėnijoje, bet ne aukščiausias apskritai. Boka krioklys krenta iš uolos 144 m aukštyje. Šum krioklys turi gilų baseiną ir vandeningas visus metus, tačiau didžiausia srovė būna pavasarį ir rudenį.

Šum krioklį pasieksite išėję iš tarpeklio pro bilietų kasas – nusileiskite laiptais į aikštelę ir pasuksite į kairę pramintu takeliu. Pasigrožėti Šum kriokliu galima nuo specialiai įrengtos pakylos. O tuomet laukia maždaug 40 min makštelė grįžti iki automobilio, nes reikės lipti į kalną, pereiti miestelį, dar kartą kilti į kalną, kol grįšite iki atvykimo vietos. Tarpekliu pareiti atgal nepavyks, jeigu norite pamatyti Šum krioklį. Miestelyje sezono metu rengiami mokami pervežimai į tarpeklio pradžią.  

Soča upė yra viena iš gražiausių Slovėnijoje. Ji teka giliu slėniu stačiais šlaitais su gražiais kraštovaizdžiais. Dėl ryškiai žalio vandens vadinama „Smaragdine gražuole”. Ypatingai Soča mėgsta vandens sporto mėgėjai. Ja organizuojami plaukiojimai valtimis ar baidarėmis. Socha upė teka 99 kilometrus per Slovėniją ir 41 kilometrą per Italiją. Upės vanduo krištolo skaidrumo, tačiau labai šaltas, vos 9 laipsnių. Sočos aukštupyje ir ištakose veisiasi marmuriniai upėtakiai, kurio galite paragauti vietinėse kavinukėse.

Sustojame trumpam atokvėpiui prie ežero Jasna (Jezero Jasna). Tai įspūdingiausias ežeras, kokį esame aplankę.
Aukštos Julijų Alpių viršukalnės ir du smaragdiniais susijungiantys ežeriukai atrodo lyg iš paveikslėlio. Aplink nutiestas pasivaikščiojimo takas, įkurtos kavinukės mėgautis vaizdu, lieptai maudynėms. Medinė skulptūra, įrėmina gamtos grožį. O legendomis apipintas bronzinis Zlatorog (auksinis ragas) ožys saugo apylinkes.
Šalimais teka Pišnica kalnų upė, kuri mums lankantis buvo išdžiūvusi, bet matyt labai srauni ir plati būna pavasarį tirpstant sniegui kalnuose. Šalimais yra dar vienas pasivaikščiojimo takas.
Tiesa, vaizdas iš tikrųjų buvo sukurtas, nes ežerai iškasti dirbtinai turizmo tikslais.

Nuo Jasnos ežero prasideda Triglavo nacionalinis parkas su kriokliais ir aukštomis kalnų perėjomis. Lėtai kalnų vingiais kylame link Vršič perėjos, bet pirmiau pravažiuojame Rusijos stačiatikių koplyčią (Russian Chapel), skirtą šventam Vladimirui. Koplyčią pastatė rusų karo belaisviai, dirbantys priverstinį darbą per Pirmąjį pasaulinį karą. Ji yra ir karo memorialas, ir simbolinė jungtis tarp Slovėnijos bei Rusijos.

Vršičo perėja 1611 m – aukščiausia ir gražiausia automobilinė perėja Slovakijoje, nuo kurios žemyn link Boveco vingiuoja serpantinas su 48 staigiais posūkiais ir panoraminiu keliu. Kalnų viršūnės ir šlaitai atrodys užburiančiai. Perėja atidaryta nuo gegužės iki spalio mėnesio. Ši perėja netinkama važiuoti su nameliu-autopriekaba. Rekomenduojame stoti kiekvienoje pakelės aikštelėje, nes jų nėra daug ir atsiveriančios panoramos šiek tiek skiriasi.

Vršičo perėja

Trenta piemenų ir medkirčių kaime įkurtas Triglavo nacionalinio parko informacijos centras (Dom Trenta). Jame įrengtos ekspozicijos, pasakojančios parko istoriją. Informacijos centre galite gauti žemėlapių, sužinoti apie žygių takus, įsigyti suvenyrų. Trentas dažniausiai pasirenkamas žygių kalnuose pradžiai.

Soča kaimelyje sustokite, jei norite plaukti Soča baidarėmis, išbandyti žvejybą kalnų upėje arba eiti į žygius pėsčiomis. Bovecas garsėja savo sūriais, sustokite jų paragauti. Čia taip pat turizmo centras, kuriame galima plaukti baidarėmis, plaustais, uplentėmis, leistis į dviračių žygius ir laipioti uolomis. Pramogų nestinga ir adrenalino mėgėjams – panoraminis nusileidimas lynais, šuoliai su parašiutais ir kt. Norėdami užsisakyti paslaugas kreipkitės į Boveco turizmo informacijos centrą, kur jums pasiūlys geriausių vietinių turizmo agentūrų paslaugas, arba užsisakykite iš anksto. Šioje svetainėje rasite daug pramogų pasiūlymų ir turų organizatorių kontaktus. Boveco centre veikia tautinės virtuvės restoranas Gostilna Sovdat.

Boka krioklys – aukščiausias Slovėnijos krioklys, kurio aukštis net 108 metrai. Tirpstant kalnų ledynams susiformuoja galinga vandens srovė. Krioklys turi tik vieną kaskadą, todėl krinta iš aukštai beveik stačiai. Krioklys stebimas iš toliau, nuo Kobarid – Bovec kelio, yra automobilių aikštelė.

Sustokite pasivaikščioti per Napoleono tiltą (Napoleon bridge). Du Sočos krantus jungė medinis tiltas, bet 1616 m. buvo sunaikintas. 1750 m. buvo pastatytas akmeninis tiltas ,per kurį žygiavo Napoleono kariai. I pasaulinio karo metu Austrijos kariai susprogdino tiltą, o vėliau Italai pastatė geležinį. II pasaulinio karo metu partizanai čia gynė Kobarido Respubliką, todėl šiems įvykiams atminti pastatyti memorialai. Daug svarbių istorinių faktų menantis tiltas yra visai pakeliui.

Tolmino tarpeklis (Tolminska korita) – nepaprastai vaizdingas tarpeklis. Jo ilgis 200 m, o plotis 5-10 m. Turint prožektorius ir pakaitinius drabužius galima netgi įlysti į Zadlaškos urvą apsižvalgyti. Tarpeklis turistus priima nuo balandžio iki spalio mėn 9-17 val, o vasarą iki 19:30 val. Bilieto kaina 5-8 eur. Mums aplankyti šį tarpeklį pritrūko laiko.

Tolmin-Postojna

Atsisveikiname su Triglav nacionaliniu parku ir leidžiamės link Kroatijos. Tačiau pakeliui dar vienas ypatingas objektas – lankomiausias pasaulio urvas Postojna. Todėl sekančiai nakvynei renkamės Postojna mieste esantį viešbutį Hotel Center.

4 diena

Lankytinos vietos: Postojna urvas, Vivariumas, Predjamos pilis.

Postojna urvas yra kiek toliau nuo viešbučio, todėl kelias minutes važiuojame automobiliu. Paliekame jį stovėjimo aikštelėje už 5 eur. Parkavimo bilietą pasiimkite su savimi, nes apmokėti reikės bilietų kasoje.

Milijonus metų formuotas Postojna urvas išties įspūdingas. Požeminiu traukinuku keliaukite apžiūrėti stalaktitų ir stalagmitų, pasivaikščiokite po urvo labirintus. Ekskursijos vyksta kasdien ir užtrunka apie 1,5 val. Urve laikosi apie 10 laipsnių temperatūra. Apie 2 km keliausite traukiniu, o 1,5 km pėsčiomis grožėsitės požeminiu pasauliu. Bilieto kaina 26 eur. Keliaujant sezono metu rekomenduojama bilietus įsigyti iš anksto, nes urvas labai lankomas ir norimą valandą gali nelikti vietų. Papildomai audio gido pirkti nereikia, nes ekskursija anglų kalba vyksta gyvai. Lankytojai suskirstomi grupėmis pagal kalbas ir keliauja su savo paskirtais gidais.

Kartu su Postojna urvu galima aplankyti Vivariumą – požeminį zoologijos sodą, kuriame eksponuojama apie 150 po žeme gyvenančių gyvūnų. Postojnos urvynas yra biospeleologijos tyrimų lopšys – čia nustatyta didžiausia pasaulyje požeminės gyvūnijos rūšių įvairovė. Urvo ir vivariumo lankymas kainuoja 38 eur.

Už kelių kilometrų nuo Postojna urvo yra ir didžiausia pasaulyje kalno skardyje pastatyta viduramžių pilis. Predjamos pilis tarytum įstatyta didelio urvyno angoje ir susisiekia slaptomis galerijomis bei landomis. Prieš 800 metų pilis įsprausta į kalno skardžio vidurį, nepasiekiama nei iš viršaus, nei iš apačios. Įsigyjant bendrą urvo ir pilies lankytojo bilietą sumokėsite 36 eur

Postojna-Crikvenica

Kroatija

Norint kuo daugiau pamatyti Kroatijos ir pakeliauti Adrijos jūros pakrante, verta apsistoti bent dvejose skirtingose vietose atostogų metu. Pirmoms keturioms naktims rekomenduojame nakvynę rinktis Rijekoje arba Crikvenicoje. Dėl pandemijos viešbučių kainos nuolat kinta, todėl konkretaus varianto reikėtų ieškoti planuojant kelionę. Parašykite info@keliaukzuikiu.lt planuojamą išleisti sumą, svarbiausius viešbučio aspektus (pusryčiai, baseinas, lokacija, atstumas iki jūros) ir mes jums padėsime išsirinkti, nes šiuo metu negalime pateikti konkrečių pasiūlymų.

Rijeka

Turėdami laisvo laiko, aplankykite Rijeką. Tai svarbiausias Kroatijos miestas, žavintis XIV-XVIII a. architektūriniais paminklais, kurių seniausias – Senųjų Vartų arka (Stara Vrata). Pasivaikščiokite po senamiestį, praeikite Korzo pėsčiųjų promenada, nuo Kalvarijos kalno pasigrožėkite miesto panorama. Rijekos simbolis – viduramžiais pastatytas miesto bokštas Korzo promenados pradžioje. Čia įrengto laikrodžio rodyklė išliko nepakitusi nuo 1600 metų.

Aukštai ant kalvos pastatyta Trsat pilis yra viena seniausių Kroatijos gynybinių įtvirtinimų. Nuo jos taip pat atsiveria miesto ir pakrantės panorama. Norint ja pasigrožėti reikės įveikti 600 laiptelių. Čia vyksta pramoginiai ir kultūriniai renginiai, dailininkai prekiauja savo darbais, gausu įvairių suvenyrų parduotuvėlių. Pilies lankymas nemokamas.

Peek&Poke kompiuterių muziejuje eksponuojama daugiau nei 2000 senųjų kompiuterių, spausdintuvų, žaidimų konsolių ir kitų technologijų pirmtakų iš septintojo dešimtmečio.

Būtent Rijekoje buvo išrastos torpedos ir čia pirmą kartą iššautos. Krantinėje rasite 1866 m. torpedai paleisti naudotą rampą ir kiek toliau įkurtą muziejų.

Risnjako nacionalinis parkas patiks gamtą ir žygius mėgstantiems keliautojams. Leiskitės į vieną iš aštuonių žygių miškais apaugusiais kalnais, palei Kupa upę. Parko lankymas kainuoja 45 KUN (6 eur).

Rijekos paplūdimiai Pločė ir Kostanj įvertinti mėlyna vėliava. Jie itin švarūs ir turi daug pramogų, todėl mėgstantiems išbandyti vis naujas maudynių vietas gali patikti.

5 diena

Crikvenica – Plitvicos ežerų nacionalinis parkas

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas gamtos parkas, apie kurį daugelis jau esame girdėję. Tai tikriausiai TOP1 viena Kroatijoje, kurią privalu aplankyti. Pasivaikščiojimo takas, kuriuo einant galima pamatyti visus gražiausius parko kampelius. Kai kur medinis takas nutiestas ežerėlių paviršiumi, kai kur kabo šalia stačių skardžių, kai kur vingiuoja kalnų papėdėmis. Per didesnius ežerėlius galima plaukti laiveliais, plaustais, o slėnyje įsikūrusioje miškų užeigoje puikiai papietauti. Čia jums neprailgs visa diena, nes gamtos grožis – kerintis. Tarp aukštų miškais apaugusių kalnų pasislėpę 16 didelių ir mažų krištolo skaidrumo ežerų. Kadangi jie tyvuliuoja skirtingame aukštyje, iš aukščiau esančių vanduo siauromis kaskadomis per uolas trykšta žemyn. Žuvų pulkai atplaukia tiesiog prie turistų takų.

Vasarą parko lankymas iki 16 val kainuoja 40 eur, o po 16 val. – 26 eur. Bilietus galima įsigyti internetu ir vietoje. Pagalvokite, kiek laiko norėsite vaikščioti parke ir pasirinkite atitinkamą maršrutą. Trumpiausias maršrutas yra 2-3 val. ilgiausias 6-8 val. Dalį kelio galima įveikti plaukiant laiveliais ir važiuojant traukinuku, kurie įskaičiuoti į kainą. Rinkitės Nr. 1 įėjimą, kad krioklius visuomet matytumėte ateinant, ne už nugaros. Apie Plitvicos ežerus žiūrėkite įkeltą video arba skaitykite patarimus čia.

Į Plitvicos ežerų parką galite įsidėti maisto piknikui. Gaila, bet visoje teritorijoje maudytis draudžiama. Todėl po parko lankymo galite sustoti prie Špoljarić Water-mill maudynėms prie krioklių.

6 diena

Krk sala

Aplankykite Krk salą. Norint pamatyti visus 5 objektus nuvažiuosite 154 km, kelionė užtruks 3 valandas.

Vieną dieną skirkite Krk salai. Tai didžiausia Adrijos jūros sala, kurią su žemynu jungia tiltas, todėl galima vykti automobiliu arba plaukti laivu. Krk saloje klesti žvejyba, o Krk mieste dar gyva venecijiečių dvasia. Krk pasitinka su įspūdingu senamiesčiu, katedra, miesto sienos griuvėsiais. Pasivaikščiokite ilga ir vaizdinga krantine, aplankykite Frankopano pilį. Lankymas kainuoja 3 eur.

Jeigu mėgstate nuošalius, laukinius paplūdimius, nuvykite į Oprna bay paplūdimį. Jis yra toliau nuo kelio, tarp uolų, todėl keletą minučių reikės eiti pėsčiomis. Tačiau vanduo labai švarus, žmonių nedaug ir netgi vienoje iš įlankų galėsite išsinuomoti gultus.

Baška paplūdimys (Plaža Baška) smulkaus žvyro ir švaraus vandens paplūdimys su kalnų panorama. Baška miestelis įsikūręs gražiame slėnyje, apsuptas vynuogynų ir alyvmedžių bei nuostabių Velebito kalnų. Jame gausu pramogų visai šeimai. Netoli paplūdimio yra Baška apžvalgos aikštelė (Baška viewpoint). Pažvelkite į Adrijos pakrantę iš viršaus.

Vrbnik miestelis turi fantastiškus panoraminius vaizdus. Jame yra siauriausia gatvė pasaulyje – Klancic. Vrbnik gatvelės siauros, menančios viduramžių laikus. O „Konoba nada” yra vienas geriausių restoranų visoje Kroatijoje, iš kurio atsiveria Crikvenicos miesto vaizdas.

Aplankykite Biserujka urvą, kurį sudaro požeminės erdvės. Nuostabių formų stalaktitai ir stalagmitai užpildo Didžiąją salę, esančią 13 metrų po žeme. Šis urvas neatstos Postojna urvo, tačiau gali būti viena iš pramogų, jei nenorėsite laiko leisti paplūdimyje. Edukacinė ekskursija po urvą užtrunka apie 30 minučių.

7 diena

Zadaras ir Krka nacionalinis parkas

Šios kelionės metu norint pasiekti aplankyti Dubrovniką, šią dieną rekomenduojame keisti viešbutį ir sekančioms 3 naktims apsistoti Omiše, Baška Voda, Makarskoje ar kažkur netoliese. Taip sekantys lankytini objektai bus netoliese.

Zadaras

Zadaro centre išlikę romėnų laikus menantys forumo griuvėsiai. Pirmojo Romos imperatoriaus Augustino užsakymu statytas forumas nuo I a. pr. Kr. iki III a. Šalimais Zadaro pasididžiavimas – bizantinės architektūros Šv. Donato bažnyčia išlikusi nepakitusi nuo IX a. Šiuo metu bažnyčia yra muzikos pasirodymų vieta, o užkopus į jos bokštą galima apžvelgti miesto panoramą.

Čia pat apžiūrėkite ir Zadaro katedrą, kuri yra didžiausia bažnyčia visame Dalmatijos regione. XII a. ji buvo pastatyta Šv. Anastazijai. Katedros architektūroje persipina du stiliai – romaninis ir gotikinis.

Jauki pagrindinė miesto aikštė vadinama Narodni trg. Ji apsupta kavinių, o pastatai mena XVI a.

Visgi lankomiausias Zadaro objektas – jūros vargonai. Einant plačia pakrantės promenada jos pabaigoje po plačiais laiptais slepiasi muzikos instrumentas – jūros vargonai (Morske orgulje). Į vargonus atsimušančios bangos sukuria muziką. Čia mėgstama vieta palydėti saulę.

Šalia jūros vargonų įkurta dar viena moderni instaliacija Pasveikinimas saulei. Didelis apskritimas su saulės baterijomis per dieną kaupia energiją, kad per naktį džiugintų šviesos šou. Deja, vakare aplankyti Zadaro pagal planą nepavyksta, nes turime judėti link Dubrovniko.

Zadare netoli centro yra automobilių parkavimo aikštelių. Valandinis mokestis priklauso nuo metų laiko ir dienos. Sekmadieniais parkavimas nemokamas, o kitomis dienomis mokama nuo 8-16 val. Pačiame centre liepos-rugpjūčio mėnesiais valanda kainuoja 1,60 eur. Čia kainos ir parkavimo zonos Zadare.

Krka nacionalinis parkas

Antrą dienos pusę skiriame Krka nacionaliniam parkui. Tai įspūdingas gamtos parkas su kaskadiniais kriokliais. Deja, ir čia negalima maudytis! Parkas didžiuojasi per 800 augalų rūšimis, daugybe paukščių ir net 18 rūšių šikšnosparnių. Vasarą parkas dirba net iki 20 val. Parko lankymui reikėtų skirti 2-3 valandas arba visą dieną, jei norite ilgiau pasimėgauti kriokliais. Bilieto kaina vasarą 26,50 eur. Parke organizuojamos ekskursijomis laivais. Už vidutiniškai 13 eur galima plaukti į vieną iš pasirinktų maršrutų.

Į parką yra 5 skirtingi įėjimai. Rekomenduojama rinktis pagrindinį Lozovac, prie kurio yra nemokama automobilių stovėjimo aikštelė. Iki gražiausio Skradin krioklio tik 900 metrų gražaus pasivaikščiojimo.

Renkantis Skradin buk įėjimą iki pagrindinio kriokio yra 3,4 km. Šį atstumą galite įveikti pėsčiomis arba plaukti laiveliu, kuris įskaičiuotas į bilieto kainą. Vasarą laivas plaukia kartą per valandą, todėl prisiderinkite patogų laiką.

8 diena

Poilsis arba Hvar sala

Vieną dieną pasiliekame poilsiui. Aplankykite patinkantį paplūdimį ar užsisakykite dienos turą plaukti kalnų upe ar baidarėmis.

Jeigu poilsio nesinori, galite aplankyti Hvar salą. Į salą galite plaukti Jodralinija keltu. Keliantis į Hvar miestą keltas plukdo tik žmones ir kaina apie 15 eur. Norint keltis su automobiliu, plauksite į Stari Grad miestelį, kaina automobiliui 33 eur ir po 5 eur žmogui. Tačiau puikus būdas pamatyti Hvar ir dienos turų metu. Splito pakrantėje rastumėte ne vieną pardavėją, siūlantį dienos išvykas. Tokio turo metu aplankytumėte keletą salų, mėlynąjį ir žaliąjį urvus. Galima užsisakyti ir iš anksto internetu, bet vietoje galite tikėtis nuolaidos. Apie Hvar salos įdomiausias vietas skaitykite čia.

9 diena

Brač sala

Šiandien aplankysime Braš salą. Jodralinija keltu iš Splito į Supetar (Brač) plaukiame su automobiliu, kad galėtume pakeliauti. Sezono metu keltas plaukia 14 kartų per dieną, o kelionė trunka 50 min. Keliantis dviese su automobiliu sumokėsime apie 29 eur.

Antras variantas už tokią pačią kainą Jodralinija keltas iš Makarskos į Sumartin (Brač), plaukiantis 4 kartus per dieną. Šie keltai mažesni, todėl reikėtų bilietus įsigyti iš anksto. Visgi dėl Covid-19 keltų intensyvumas gali keistis, todėl sekite Jodralinija informaciją.

Brač sala labiausiai garsėja dėl Auksinio rago kyšulio, vadinamo Zlatni Rat. Beveik 500 m į jūrą einantis smėlio ruožas dėl vėjo ir bangų kyšulys nuolat keičia formą. Tai garsiausias visos Kroatijos paplūdimys, todėl ir labiausiai lankomas.

Munvica miestelis garsėja išskaptuotu Drakono urvu. XV a. vienuoliai ir atsiskyrėliai bėgdami nuo turkų antpuolių kalnuose išskaptuodavo urvus, kuriuose slėpdavosi. Viename iš jų nežinomas menininkas išskaptavo drakono figūrą. Šioje paslaptingoje vietoje yra ir daugiau įvairių figūrų – paukščiai, mėnulis, žmonės.

Salos šiaurinėje dalyje esantis Supetaras yra didžiausias salos miestas ir pagrindinis kurortas. Čia galite pasivaikščioti krantine, apžiūrėti vietinius laivelius uoste ir skaniai papietauti.

Supetar sur l’île de Brac – Front de mer

Saloje yra aukščiausia Kroatijos salų viršukalnė Vidova Gora. Užlipus į 778 m aukščio kalną atsiveria žydros Adrijos jūros panorama ir Auksinis ragas. Giedrą dieną nuo viršūnės galima matyti Italiją. O skubantiems ar tingintiems beveik iki pat viršūnės galima užvažiuoti automobiliu.

Tarp Makarskos ir Splito yra nuostabaus grožio paplūdimys. Susiplanuokite laiką ir būtinai užsukite į Punta Rata paplūdimį, kurį žurnalas Forbes ir daugelis kelionių žurnalų įtraukė į TOP10 pasaulio paplūdimių. Turkio spalvos vanduo, baltas smėlis ir šiltas vanduo atgaivins.

10 diena

Biokovo nacionalis parkas

Dar viena nuostabi Kroatijos dalis – kalnuotas nacionalinis parkas. Svarbiausias jo akcentas – Sveti Jura viršūnė, siekianti 1762 m. Ši viršukalnė pasaulyje unikali tuo, kad yra taip arti jūros. Parke labai daug turistinių takų ir poilsiaviečių piknikams. Gamtos apsuptyje slepiasi ir senoviniai griuvėsiai bei bažnyčios. Iš pradžių parkas gali atrodyti vienodai pilkas, bet iš tiesų čia daug įvairios augmenijos. Biokovo nacionaliniame parke galite sutikti laukinių arklių, ožkų ir avių.

Jei norėsite leistis į žygį, sustokite informacijos centre Ravna Vlaška arba vadovaukitės interaktyviu žemėlapiu. Tačiau ir neplanuojant ilgesnių žygių, šią dieną avėkite patogią avalynę, nes dažnai norint pasiekti apžvalgos aikšteles reikės apie 20-30 min leistis į trumpus žygius.

Ravna Vlaška reikėtų sustoti ir dėl naujai įkurtos stiklinės apžvalgos aikštelės Biokovo Skywalk, kuri yra puslankio formas ir atveria nuostabias panoramas. Visgi bijantiems aukščio ji nepatiks. Biokovo parko lankymas kainuoja 50 KUN (6,60 eur).

Štrbina 1 338 m apžvalgos aikštelė nuo parkingo lengvai pasiekiama per 20 minučių. Iš čia gražiai atsiveria Makarskos Rivjiera, taip pat Hvar, Brač ir Korčulos salų panoramos.

Vošac 1 422 m viršūnę pasieksite per 30 minučių nuo automobilių stovėjimo aikštelės. Tolumoje matysite akmeninį namelį. Iš apžvalgos aikštelės Dalmatijos pakrantė bus lyg ant delno.

Sv. Jure, 1 762 m. Į šį apžvalgos tašką veda siauras, vingiuotas kelias, kur vietomis sunkiau prasilenkti dviems mašinoms. Bet patyrusiems vairuotojams kelias nebus baisus, o panoramos per langą džiugins visą kelią. Nuo viršūnės atsiveria 360 laipsnių panorama. Apžvelgsite ne tik pakrantę, bet ir kalnų peizažus. O Sv. Jure viršukalnę matysite iš labai toli, nes čia pastatyta aukšta radio antena. Ar toli reikės kopti pėsčiomis priklausys nuo turistų kiekio, nes visai arti yra maža aikštelė, tačiau jai esant pilnai, automobiliai statomi pakelėje ir keliaujama pėsčiomis.

Leidžiantis į pakrantę aplankykite Kotišina botanikos sodą. Ant kalno šlaito įkurtas sodas atspindi Biokovo augmeniją. Parkas gražiausias pavasarį ir vasarą. Pasivaikščiojimas kalnų takeliai 300-500 m virš jūros lygio yra nemokamas. Šalimais išlikę XVII a. Didžiosios sienos fragmentai.

11 diena

Poilsis

Paskutinę dieną Kroatijoje praleidžiame poilsiaudami prie jūros prieš ilgą kelionę namo. Jei dar nepavargote ir norite pamatyti maksimaliai, vykite į Dubrovniką. Tik šiam etapui būtinas pasas, ID kortelės neužteks, nes kirsite Bosnijos ir Hercogonivos sieną.

BONUS. Dubrovnikas

Dubrovnikas atrodytų yra netoliese, tačiau daugeliui gali pritrūkti laiko jį aplankyti. Norint pasiekti Kroatijos sostinę, reikia kirsti Bosnijos ir Hercogovinos sieną. Kartais pasienyje susiformuoja spūstys. Todėl keliaujant į šį miestą, pasilikite laiko rezervą. Visgi, jei nuspręsti lankyti Dubrovniką, taupant laiką 10 dieną keičiame nakvynės vietą ir iš vakaro apsistojame Cavtat. Norint aplankyti Dubrovniką, tai labai patogi vieta, kadangi sostinės parkingas ypatingai brangus – netoli senamiesčio esanti zona kainuoja 5 eur už valandą ir turistams joje parkuoti draudžiama. Todėl reikėtų ieškoti toliau nuo centro esančių aikštelių ir atvykti viešuoju transportu. O iš Cavtat galima plaukti laiveliu į Dubrovniką ir čia praleisti dieną. Mėgaukitės pakrančių vaizdais ir per 45 minutes pasieksite Dubrovniko senamiestyje esantį uostą, iš kur visi lankytini objektai bus ypač arti. Kelto kaina asmeniui 13 eur.

Antra, pats Cavtat miestas yra labai gražus. Pastatytas prie dviejų U formos įlankų, su palmėmis apsodintomis promenadomis pakrantėse ir senoviniais pastatais. Cavtate galima apsistoti apartamentuose Red Coral su panoraminiu vaizdu arba jaukiuose keturių žvaigždučių apartamentuose Marojica.

Dubrovnikas vadinamas Adrijos perlu. Miestas įkurtas Adrijos pakrantėje VII a. Į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktame senamiestyje buvo filmuojamas serialas „Sostų karai”, labiausiai išgarsinęs šį Kroatijos miestą. Dubrovnikas tapo didžiausiu traukos objektu turistams, todėl ir kainos didžiausios.

Dubrovniko miesto siena (City walls) pastatyta XII-XVII a., yra vienas įspūdingiausių Viduramžių gynybinių įtvirtinimų visoje Europoje. Beveik 2 km miesto siena su šešiais fortais juosia senamiestį ir vietomis pakyla net į 25 m aukštį. Vaikštant sienos viršumi galima grožėtis ir Adrijos jūra vienoje pusėje, ir senamiesčio panorama kitoje pusėje. Apžvelkite pagrindinę Stradum senamiesčio gatvę, žavinčią gotikinio, barokinio ir renesanso stilių pastatais. Miesto sienų lankymas kainuoja 38 eur, skirtike apie 2 valandas.

Pagrindinė Stradum pėsčiųjų gatvė nutiesta dar XV a. Joje rasite daugybę parduotuvėlių ir restoranų. Šalia Stradum gatvės esanti Šv. Blaise bažnyčia yra neabejotinai gražiausia mieste.

Rekroriaus rūmai – dar vienas istorinis pastatas iš XIV a. Iki XIX a. šie rūmai tarnavo kaip Ragusa Respublikos rektoriaus rūmai, o šiuo metu tai Dubrovniko istorijos muziejus.

Onofrio fontanas yra vienas žinomiausių Dubrovniko objektų. Apskritas fontanas yra prie įėjimo į senamiestį. Fontano vanduo geriamas, todėl šis unikalus orientyras yra puiki poilsio vieta nuo pažintinių miesto vietų.

Dubrovniko katedra apipinta legendomis. Manoma, kad Ričardas Liūtaširdis XII a. grįždamas iš kryžiaus žygio pateko į audrą, o jo laivas užplaukė ant seklumos Lokrumo saloje. Atsidėkodamas Dievui už dovanotą gyvybę jis pastatė bažnyčią Dubrovniko mieste. 1667 metais vykęs stiprus žemės drebėjimas didžiąją dalį bažnyčios sunaikino, tačiau prieš trisdešimt metų ji buvo atstatyta.

Norėdami pamatyti miestą iš viršaus pasikelkite į Srd kalną funikulieriumi ant lynų. 405 m aukštyje miesto panorama įspūdinga. Viršuje galėsite apsilankyti restorane ir karo muziejuje. Bilieto kaina į abi puses apie 13 eur.

12 diena

Balatono ežeras, Vengrija

Nepriklausomai lankėte Dubrovniką ar ne, grįžtant į Lietuvą greičiausias kelias bus Kroatijos pakrante atgal. Kad kelias nesikartotų ir neprailgtų, planuokite grįžti per Vengriją, Slovakiją. Čia dar turėsime keletą šaunių lankytinų objektų, padėsiančių atsipalaiduoti po ilgos kelionės automobilyje.

Kertant Vengrijos sieną reikės įsigyti kelių vinjetę. Trumpiausias laikas yra 10 dienų, kaina apie 13 eur. Vinjetę galite įsigyti degalinėse arba internetu e-versiją.

Vakare atvykstame prie Balatono ežero – didžiausio Vidurio Europoje. Tai labai seklus ežeras, kurio gylis siekia vos 3 metrus, todėl vasara labai greitai sušyla. Vengrijos „jūra” vadinamo ežero pakrantėje daug kurortinių miestelių. Siūlome aplankyti Heviz ir čia apsistoti. Heviz kurortas garsėja 47 tūkst. kv. m. šaltinių maitinamu ežeru – tai antras pagal dydį terminis ežeras pasaulyje. Kurortas įkurtas maždaug 10 km į šiaurės vakarus nuo prie Balatono ežero esančio Keszthly miestelio. Heviz ežero vandenyje gausu radžio ir sieros, randamas purvas, gydantis reumatines ligas. Vasarą ežero temperatūra siekia 35 laipsnius, žiemą – apie 23 laipsnius, todėl maudynės galimos visais metų laikais.

Vakare nuvykite pasivaikščioti pakrante prie Balatono į Keszthly miestelį. O Hevize nakvynei apsistoti galite Korona pensionate, Topark pensionate ar Majerik viešbutyje.

13 diena

Terminiai baseinai

Aplankome Heviz gydantį terminį baseiną. Vasarą jo temperatūra sieka 36 laipsnius. Baseinas lankytojus priima nuo 8:30 val., o 3 valandų bilietas kainuoja 9,50 eur.

Dar vienas netoliese esantis įdomus objektas – plaukimas požeminiu ežeru. Tapolka ežero urvai – didelė urvų sistema po miestu atverta visuomenei. Prieš 12 milijonų metų susiformavo uola, gaubianti ežerą, kuriuo galima paplaukioti valtele. Ekskursija trunka apie 1,5 val, kaina 6 eur.

Kitas dėmesio vertas objektas – Miskolctapolca urvų baseinai. Šilti 30-35 laipsnių terminiai baseinai unikali gamtos vieta Europoje, nes atsiradę taip pat uolose. Požeminiai terminiai vandenys suformavę baseinus olose. Čia įkurtas SPA, kurį sudaro 6 baseinai, dalis jų įkurta lauke su vaikams pritaikytomis pramogomis. Lankymas kainuoja 8,50 eur.

Baseinai veikia iki 20 val., todėl susiplanuokite dieną, kad spėtumėte viską aplankyti arba pasirinkite du labiausiai patinkančius objektus. Iš šio taško iki Lietuvos sienos lieka dar 13 valandų kelio, todėl pagalvokite, kaip skirstysite laiką. Mes rekomenduojame šiandien pasiekti dar Ždiar apylinkes nakvynei, esantį Slovakijoje. Kertant Slovakijos sieną vėl reikia įsigyti vinjetę, kurios kaina 10 dienų yra 10 eurų.

Apsistoti galite Slovakia pensionate ar prabangesnėje vietoje. Atvykus dar kelis šimtus kilometrų rytojui lieka mažiau kelio. Bet jei turite dar vieną kitą laisvą atostogų dieną, kelionę prasitęskite ir grįžkite neskubėdami.

14 diena

Lajų takas, Slovakija

Šią dieną pradedame nuo netoliese esančio lajų tako palei medžių viršūnes, vadinamo Bachledka. 1,2 km ilgio takas nutiestas per mišką su informaciniais stendais apie fauną ir florą. Vėliau pakylama į 32 aukšte esančią apžvalgos aikštelę, nuo kurios atsiveria nuostabus Tatrų ir Peninų (Vakarų Karpatų) kalnų vaizdas. Nebijantiems aukščio ir norintiems daugiau adrenalino apžvalgos bokšto viršuje per vidurį ištemptas tinklas, ant kurio galite pasivaikščioti ar prigulti. Žemyn iš bokšto galite čiuožti vamzdžiu. Lajų tako bilietas kainuoja 10 eur.

Pasigrožėję kalnų panorama tęsiame kelionę į Lietuvą. Paskutinė kelionės diena dažnai būna sunkiausia ir ilgiausia, tačiau prisiminkite, ką aplankėte, kas labiausiai patiko ir mėgaukitės paskutinėmis kelionės valandomis.

Štai ir baigėsi įspūdžių kupina kelionė į Kroatiją automobiliu. Per dvi savaites galima pamatyti labai daug gražių vietų, išbandyti naujų pramogų ir emociškai pailsėti nuo kasdienybės. Kelionė iš tiesų intensyvi, todėl grįžę galite jausti fizinį nuovargį, tačiau geriausi prisiminimai liks dar ilgam atmintyje. Jei norite mažinti tempą ir daugiau laiko skirsite poilsiui, išsirinkite labiausiai patikusius objektus, o kitus praleiskite.

Jei turite klausimų, pastebėjimų ar norite pasidalinti savo kelionės įspūdžiai, būtinai rašykite info@keliaukzuikiu.lt.

Bon voyage!

Palikti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *