Latvijos lankytinos vietos
Europa

Latvijos lankytinos vietos TOP15

Kaimyninėje šalyje dažnas mėgstame bent kartą per metus praleisti savaitgalį ar vasaros atostogas. Sudarėme „Latvijos lankytinos vietos TOP15″Latvijos la sąrašą. Išsirinkite labiausiai patinkančius ir leiskitės į nuotykius.

1. Kuldiga – latviškoji Venecija

Kuržemėje esantis miestelis garsėja plačiausiu Europoje Ventos kriokliu (Ventas Rumba). Šis krioklys nėra susiformavęs natūraliai. XVI-XVII a. valdant hercogui Jakobui, Kuldigoje vyko laivų statyba, todėl pradėti upės gilinimo darbai. Paraku sprogdinant upės dugne esantį dolomitą buvo suformuotas slenktis, o šalia iškastas kanalas laivybai. Darbai taip ir nebuvo pabaigti, o Ventos krioklys tapo viena labiausiai lankomų Latvijos vietų. Pavasarį ir rudenį iš jūros plaukdami neršti žiobriai ir lašišos priversti peršokti slenkstį, o žvejai turi sugalvoję būdų, kaip gaudyti šokinėjančias žuvis.

Ventos krioklio plotis potvynių metu išplatėja net iki 279 m. O šalia upės slenksčio stovi vienas ilgiausių Europoje plytinių arkinių tiltų. Netoliese įkurtas Kuldigos krašto muziejus bei nuo popieriaus malūno užtvankos krinta aukščiausias Latvijoje Alekšuputės krioklys (4,5 m aukščio). Kuldigos senamiestis žavi siauromis jaukiomis gatvelėmis ir medine architektūra. Liepojos pėsčiųjų alėjoje įsikūrusios kavinukės.

2. Smėlio urvai

Riežupėje driekiasi 2 km ilgio požeminis smėlio urvų labirintas. Čia buvo kasamas kvarcas stiklo gamybai. Šiuo metu turistų lankymui atverta 460 m ilgio trasą 8 m po žeme. Smėlio urvuose laikosi pastovi apie 8 laipsnių temperatūra. Urvai išpuošti gėlėmis, nes dėl itin tinkamų sąlygų jos ilgai nenuvysta. Vienoje salėje supiltas smėlio altorius – meilės sala. Ekskursijos metu urvai lankomi prie žvakės šviesos, o gidas pasakoja apie magišką šios vietos galią.

3. Radioteleskopas ir vaiduoklių miestelis

Dar vienas dėmesio vertas objektas Kuržemėje – Irbenės radioteleskopas. Tai aštuntas pagal dydį teleskopas pasaulyje. Antena net 32 metrų pločio ir sveria 600 tonų. Radioteleskopas pastatytas šaltojo karo metu šnipinėti vakarus, o dabar Latvijos mokslininkų naudojamas stebėti žvaigždes. Antena fiksuoja garsus ir spinduliuotę, kurią paverčia vaizdais. Tarybiniais laikais objektas buvo itin slaptas, vadintas „Zvaigznīte” („Žvaigždutė“). Iš karinio palikimo Irbenėje išliko ir apleisti kareivių daugiabučiai, šiuo metu apgriuvę ir primenantys vaiduoklių miestą ar Pripetę. Iš anksto susitarus galima užsisakyti individualią ekskursiją.

Latvijos lankytinos vietos

4. Jūrkalnės skardžiai

Viena vaizdingiausių Latvijos jūros pakrančių yra Jūrkalnė. 20 metrų aukščio skardžiai atveria nuostabią panoramą į platų paplūdimį. Poilsiautojų prie jūros paprastai būna mažai, todėl galimas ramiai mėgautis atostogomis.

Latvijos lankytinos vietos

5. Kolkos ragas

Šiauriausias Kuršo taškas, kuriame galima stebėti ir saulėtekį, ir saulėlydį. Kolkos ragas atskiria Baltijos jūrą ir Rygos įlanką. Pakrantė labai sekli, todėl susitinkančias jūros bei įlankos bangas galite stebėti ir labai nutolę nuo kranto. Netoli Kolkos rago –  didžiausios laivų kapinės Baltijos jūroje, tad jūra į krantą išskalauja pačių įvairiausių laivų nuolaužų. Netoliese pušyne įkurtas „Ūši“ kempingas. Visgi maudytis jūroje gali būti ne kasdien smagu, nes bangos į pakrantę dažnai atneša mazuto. Prie kyšulio yra mokama automobilių stovėjimo aikštelė.

6. Kino miestelis Cinevilla

Vaizdingame Kuržemės krašte įkurtas Baltijos Holivudas – kino miestelis Cinevilla. Tai po atviru dangumi įrengtos filmavimo aikštelės, nukeliančios lankytojus ne tik 100 metų atgal, bet kartais ir į XIII amžių ar vikingų laikus. Cinevilla kviečia žvilgterėti į kino kūrimo užkulisius, o gal net sudalyvauti kino filmavimo procese. Pamatykite iš arti, kaip sukurtos filmų dekoracijos – pastatai, turintys tik priekinę sieną ir realistiškai atrodantys atributai iš putplasčio.

Latvijos lankytinos vietos

7. Kemeru pelkė

Beveik 8000 m pelkėje gausu paslaptingų ežeriukų. Didysis Kemerų raisto takas leidžia lengvai ir saugiai susipažinti su šia kartais sunkiai pasiekiama samanų, pelkių, pušelių, akivarų, tamsių ežeriukų ir gailių kvapo karalyste. Iš medinių lentų nutiestas takas vingiuoja dviem ratais. Mažasis ratas (1,5 km) nuves iki pirmų gražiųjų ežerėlių, o didysis (3,7 km) leis kraštovaizdžiu pasigrožėti iš viršaus, užlipus į apžvalgos bokštą. Kemeru pelkėje kasamas gydomasis purvas, naudojamas vietiniuose SPA kurortuose.

Latvijos lankytinos vietos

8. Saulkrasti Balta kopa

Balta kopa – tai smėliu užnešta smiltainio uola. Nuo 18 m aukščio kopos atsiveria vaizdas į Rygos įlanką. Šioje vietoje ir Inčupė įteka į jūrą. Einant kopa mediniais takeliais galima pasigrožėti paplūdimiu ar palydėti saulę. 4 km ilgio miško takas vingiuoja palei pakrantę iki Saulės tilto.

Latvijos lankytinos vietos

9. Vidžemės uolos ir samanota akmenų pakrantė

Akmeningasis Vidžemės pajūris yra gamtos draustinis. Samanomis apaugę pakrantės akmenys, raudono smiltainio uolos su olomis, nišomis ir grotomis – neįprastas Baltijos pakrantės vaizdas. Ant uolų įsikūręs kempingas Klintis. Čia galima susiplanuoti vaizdingą nakvynę palapinėje.

Latvijos lankytinos vietos

10. Jūrmala

Jūrmalos kurortas vilioja lietuvius plačiu paplūdimiu, draugiškomis kainomis ir pajūrio takais. Dzintarų ir Majorių paplūdimiuose įrengti apšviesti medinės pasivaikščiojimo promenados, paplūdimio kavinukėse galima atsigaivinti karštą vasaros dieną ar palydėti saulę. Pėsčiųjų gatvėje Jomas, kurioje išlikę autentiški mediniai pastatai, įsikūrę suvenyrų pardavėjai ir kavinės. XIX-XX a. pastatų langus, stogus, fasadus puošia medžio raižiniai, kartais – bokštai, tokiuose pastatuose įsikūrę ir gyvenamieji namai, ir viešbučiai.

Aktyviam laisvalaikiui – vandens parkas „Līvu Akvaparks“. Čia vaikai šėlsta ant vandens kalnelių, o tėveliai ilsisi pirtyse ir baseinuose. Apžvalginis bokštas Dzintarų Miško parke – aukščiausiais taškas Jūrmalos centre. 33,5 aukščio bokštas pastatytas tarp senųjų pušų populiariausiame miesto parke. Čia vaikai gali pažaisti žaidimų aikštelėse, pasivažinėti savaeigiu automobiliu, o riedučių ir riedlenčių mėgėjams įrengti specialūs takai ir riedlenčių parkas.

Latvijos lankytinos vietos

11. Liepoja

Tingiam poilsiui puikiai tinka Mėlynosios vėliavos paplūdimys (Zilā karoga pludmale) Liepojoje. Pajūrio kavinės, sūpynės ir žaidimų aikštelės nerūpestingoms atostogoms. Nuotykių parke „Liepojos Tarzanas“ („Liepājas Tarzāns) yra puikus kliūčių ruožas, įrengtas medžių viršūnėse. Vasarą Liepojoje vyksta muzikos festivaliai.

Latvijos lankytinos vietos

12. Ventspilis

Tai šeimai itin draugiškas miestas, kuriame gaus žaidimų aikštelių, parkų, pasivaikščiojimo takų. Ventspilį galima vadinti ir karvių miestu, nes čia net 27 jų statulos, sukurtos Latvijos ir užsienio menininkų. Labai tvarkingas kurorto paplūdimys jau nuo 1999 m. pažymėtas Mėlynąja vėliava. Poilsiautojų pamėgta promenada su plačiu vaizdu į Ventą, jūros vartus, senąsias uosto dirbtuves, įspūdingą biurų kolekciją ir locmanų laivą „Rota“, kuris daugelį metų dirbo Ventspilio uoste. Prie įėjimo į mažąjį žvejybos uostą yra „Meilės švyturys“ – specialiai jaunavedžiams skirtas objektas.

Nuo gegužės iki spalio laivelis „Hercogas Jėkabas“ išplaukia iš prieplaukos Tirgus ir Ostas gatvių sankryžoje. 45 minučių arba 1 valandos ir 5 minučių išvykoje galima apžiūrėti Ventos žiotis, Uostas gatvės promenadą, Livonijos ordino pilį, vienintelė pakeliamą tiltą Latvijoje ir Ventspilio laisvojo uosto pramoninę teritoriją.

Užlipkite ant dirbtinai supilto 50 m aukščio kalno, pavadinto ilgalaikio Ventspilio mero kepurės vardu „Lemberga hute“. Žiemą tai slidinėjimo trasą, o vasarą čia atsiveria puiki Ventspilio panorama. Šalimais veikia nuotykių parkas ir vasaros čiuožykla.

Latvijos lankytinos vietos

13. Sigulda ir Gaujos nacionalis parkas

Viduramžių gotikos stiliaus Turaida pilies ekspozicija pasakoja apie pilies statybas ir jos apylinkių istoriją, viduramžių gyvenimą. Iš pilies bokšto viršūnės galima apžvelgti ir pasigrožėti nuostabiais Gaujos slėnio vaizdais. Senųjų gyventojų kalba „Turaida” reiškia „Dievo sodas”. Netoliese esanti medinė bažnyčia, kurią savomis jėgomis Lėdurgos – Turaidos parapijos kunigo Danieliaus Merkelio globojami pastatė ir įrengė Turaidos žemdirbiai. Tai seniausia Vidžemėje vietinių meistrų pastatyta medinė bažnyčia su XVII a. interjeru.

Gutmanio ola – giliausias urvas visose Baltijos šalyse. Urvas yra netoli Gaujos upės kranto, Gaujos nacionaliniame parke. Ola pradėjo formuotis prieš 10 000 metų, poledynmečio vandenims graužiantis į smiltainio uolas. Gutmanio ola garsi ir jos sienose esančiais įrašais. Seniausi iš jų datuojami 1668 m. ir 1677 m. Ola yra 18,8 metrų gylio, 12 metrų pločio ir 10 metrų aukščio. Šaltinis, kuris išteka iš olos, senovėje tarnavo kaip šventasis šaltinis, jo vanduo laikomas gydomuoju. Taip kilo ir olos pavadinimas, nes šalia jos gyveno vietinis žiniuonis, kuris gydė  žmonės šaltinio vandeniu ir įvairiais vaistiniais  augalais. Tai yra seniausias turizmo objektas Latvijoje.

Siguldos viduramžių pilies statyba prasidėjo Kalavijuočių ordino vadovavimo laikotarpiu 1207 metais. Iš pradžių ji buvo „CASTELLUM” tipo tvirtovė su koplyčia. Po 1236 metų Kalavijuočių ordino pralaimėjo, pilyje pradėjo šeimininkauti  Livonijos ordinas, kuris atliko didelius rekonstrukcinius darbus, paverčiant pilį konvento tipo pastatu. Vystantis šaunamiesiems ugnies ginklams, viduramžių tvirtovės pamažu prarado savo pradinę reikšmę. 18 a. pradžioje Šiaurės karo metu pilis buvo sugriauta ir nebebuvo atnaujinta. Iki šių dienų išliko konvento pietvakarinis būsto pastatas su gotiškais langais ir pagrindinių vartų bokštas. Greta pilies įkurtas gražus parkasŠiuo metu istorinė Siguldos pilis yra viena iš lankomiausių visoje apskrityje.

Prie šios pilies 1881 m. pastatyti Naujieji Siguldos rūmai kaip gyvenamasis pastatas. Po Pirmojo pasaulinio karo rūmai tarnavo kaip rašytojų ir žurnalistų poilsio namai. Po Antrojo pasaulinio karo pilyje buvo įsikūręs SSSR Sveikatos apsaugos ministerijos senatorius. Šiandien rūmus prižiūri Siguldos savivaldybė, čia vyksta įvairūs renginiai. Nuo Siguldos rūmų bokšto atsiveria nuostabus vaizdas į apylinkes. 

Siguldos bobslėjus atviras kiekvienam adrenalino entuziastui. Šeštajame aukšte prasidedanti trasa atveria nuostabų Gaujos senvagės kraštovaizdį, jei tik spėsite dairytis. 1200 metrų ilgio trasą lankytojai gali išbandyti ne tik žiemą, bet ir vasarą. Nusileidimas trunka iki 1 minutės. Nerekomenduoja leistis turint nugaros ar sąnarių problemų dėl patiriamų didelių apkrovų.

Gaujos nacionalinį parką apžiūrėti galima keliantis keltuvais nuotykių parke „Tarzanas“. Kėlimosi metu atsiveria nuostabus vaizdas į Gaujos slėnį, kuris yra kelių kilometrų ilgio. O nusileiskite Siguldos rodeo trasa, kuri įrengti viename iš stačiausių visoje Latvijoje šlaitų. Trasa yra 400 m ilgio, ji atitinka pagal amerikietiškų kalnelių principą ir leidžia pasiekti iki 40 km/val. greitį. Nusileidimo greitį kiekvienas gali apriboti naudodamasis stabdžių įtaisu. Todėl geriausi įspūdžiai garantuoti kiekvienam.

Latvijos lankytinos vietos
Siguldos naujieji rūmai
Turaida pilis

14. Karostos kalėjimas

Karostos kalėjimas pastatytas maždaug 1900 m. ir iki pat 1997 m. buvo naudojamas kaip kariškių drausminių nuobaudų atlikimo vieta. Vieninteliame Europoje militaristiniame kalėjime, atvirame turistams, pasakojama, kaip gyveno kaliniai, kaip jautėsi kalėjusieji karceryje. Eksponuojamas II pasaulinio karo palikimas, įrengta Tarybų Sąjungos piliečio svetainė. Kalėjimas, iš kurio niekam nepavyko pabėgti, laikomas pačiu neįprasčiausiu ir netikėčiausiu viešbučiu pasaulyje. Čia vos už 15 eur galite pernakvoti juodame karceryje su „visais patogumais”.

15. Ryga

Ir žinoma, Latvijos sostinė Ryga, kurios senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą kaip eksponuojantis didžiausią Europoje Art Noveau architektūros pastatų kolekciją. Nuo Šv. Petro bažnyčios stogo pasižvalgykite į Rygos panoramą. Centre esantys Melngalvių rūmai  jau tapo sostinės vizitine kortele. Gatvelėse ieškok didžiausio visose Baltijos šalyse grafičio „Saule Perkons Daugava“. Zoologijos sode gali pamatyti daugiau nei 3000 gyvūnų. O Rygoje įkurtas automobilių muziejus eksponuoja senąsias transporto priemones, pasakoja apie jų kūrimą ir veikimą. Apie daugiau lankytinų vietų rašo Makalius.

Bonus vieta – Dzintarkrasts

Mums labai gerą įspūdį paliko Žocenėje įkurtas viešbutis „Dzintarkrasts“. Tai ant jūros kranto esantis poilsio centras, turintis didelę teritoriją. Privatus laukinis paplūdimys atrodo lyg beribis – nei vienoje pusėje nesimato kaimynų, todėl ramus poilsis garantuotas. Jūros vanduo skaidrus, galite sutikti draugiškų mažų medūzų. Viešbutyje galima apsistoti kambariuose pagrindiniuose pastatuose ir šeimos nameliuose. Teritorijoje yra žaidimų aikštelė, futbolo, teniso, krepšinio aikštės, barbekiu zonos. Paplūdimyje įrengtos persirengimo kabinos, WC. Restorane gaminamas skanus ir nebrangus maistas. Rekomenduojame!

Žemėlapis

Latvijoje yra daug įdomių vietų. Todėl susidėliokite maršrutą ir leiskitės į nuotykius. Pajūrio ruožas labai ilgas, todėl rasite daug laukinių, atokių paplūdimių ramiam poilsiui ir kurortinių miestelių patogioms atostogoms. Iki visų aprašytų objektų veda asfaltuotas kelias, nes Latvijoje dar gausu žvyrkelių.

Latvija turi ką pasiūlyti ir šaltuoju metų laiku. Vasarį vykstantis Jelgavos ledo skulptūrų festivalis ar Kalėdinė Rygos mugės pritraukia daug mūsų tautiečių. O kai lauke šalčiau, galima ir muziejus aplankyti. Apie Latvijos festivalius ir muziejus pasakoju atskirame straipsnyje.