Ka pamatyti Budapeste
Europa

Ką pamatyti Budapešte ir kodėl verta vykti prie Balatono ežero

Kai pigios avialinijos pasiūlo naują kelionės kryptį iš Lietuvos, stengiamės pasinaudoti pasiūlymu, nes po metų kitų vienas kryptis pakeičia kitos ir šanso nuskristi tiesiogiai nelieka. Tad šį kartą pavasario atostogas nusprendėme praleisti Budapešte. Patogus skrydis 2022 metų gegužės viduryje iš Kauno kainavo vos 32 eur asmeniui į abi puses. Iš karto užsisakėme ir parkavimą oro uoste, nes artėjant kelionei kaina kyla. Tad tikrai verta tuo pasirūpinti iš anksto.

Vengrijos sostinė Budapeštas yra vienas didžiausių ES miestų, dar vadinamas „rytų Paryžiumi”. Ilgą laiką Budapešto vietoje buvo trys atskiri miestai – Buda, Obuda ir Peštas. 1867 metais šie miestai buvo sujungti ir pavadinti Budapeštu. Iki šiol kalnuotoji Dunojaus kranto pusė vadinama Buda, o lygumos kitoje upės pusėje – Pešta.

Vengrijos sostinė buvo Romos imperijos dalis, todėl jei teko lankytis Romoje, tikrai atpažinsite romėniškojo miesto likučius. Labai spalvingas miestas turi ir naktinį gyvenimą. Tad Budapeštas įtraukia nuo pat pirmos minutės ir nepaliauja stebinti bei žavėti. O mes turėdami daugiau dienų šiame mieste susiplanavome aplankyti ir didžiausią rytų Europos ežerą Balatoną.

Nakvynė Budapešte

Vienas pirmų žingsnių planuojant savarankišką kelionę – išsirinkti nakvynės vietą. Nusprendėme apsistoti lofto tipo bute netoli centro. Booking.com jis įvertintas 9,4 balu ir 4 paroms kainavo 198 eur. Netoliese tramvajų ir metro stotelės, todėl buvo patogus susisiekimas. Mums šiame bute pritrūko kondicionieriaus, bet taupant visai gera vieta apsistoti.

Išvykimo dieną jei turite vėlyvą skrydį, kuprines ar lagaminus galima palikti saugyklose, kurių Budapešte pilna. Mes pasirinkome prie Deak Ferenc metro stoties esančią Hi5 saugyklą, kur malonios darbuotojos padėjo užpildyti anketas, o visai dienai saugojimas už 2 kuprines kainavo tik 8 eur. Be to, iš čia labai patogu nuvykti į oro uostą.

Transportas Budapešte

Budapešte labai patogu keliauti viešuoju transportu. Atsisiųskite programėlę BudapestGO, kurioje galėsite įsigyti vienkartinius ar savaitės bilietus, ji suplanuos jūsų maršrutą iki norimos vietos. Be to, su šia programėle galėsite ir iš oro uosto atvykti iki centro vos už 2,30 eur. Iš oro uosto į centrą veža 100E autobusas, jo bilietas neįskaičiuotas į viešojo transporto pasą. Išlipti galima vienoje iš pasirinktų metro stočių ir toliau tęsti kelionę tramvajumi ar metro. Mums pasirodė patogiausia Deák Ferenc tér Metro. Viešojo transporto pasas 7 dienoms asmeniui kainavo 12,70 eur ir galėjome nebesirūpinti bilietų įsigijimu. Programėlėje susiformuoja QR kodas, kurį parodote, jei tikrina kontrolė arba eidami į metro patys nuskenuojate ant vartų esantį QR kodą. Taip pat ir oro uoste prieš lipant į 100E autobusą.

Naktinis Budapeštas

Sutemus Budapeštas atrodo fantastiškai – apšviesti įspūdingi pastatai abiejose Dunojaus pusėse, šviečiantys tiltai ir upėje kursuojantys vakariniai kruizai. Pirmą vakarą skyrėme pasivaikščiojimui senamiesčio gatvelėmis ir paupiu. Pakeliui pamatėme Šv. Stepono baziliką, nusileidome į promenadą prie Dunojaus ir grožėdamiesi kita upės puse keliavome iki Parlamento rūmų. Kokie jie įspūdingi! Kelionės pabaigoje nusprendėme, kad tai gražiausias pasaulio parlamentas, kokį esame matę.

Šv. Stepono bazilika
Parlamento rūmai

Budapešte ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis galima rasti smagių pasilinksminimo vietų, ypač šiltuoju metų laiku. Daug jaunimo vakarais traukia ir prie upės ar į miesto parkus, Margaret salą, kur bendrauja, žaidžia, sportuoja. Viena iš atrakcijų – aplankyti apleistuose pastatuose įkurtus ruin barus. Po antrojo pasaulinio karo šios vietos buvo labai apleistos ir tapo gera vieta įsikurti pogrindžio barams. Iš išorės net nepasakytum, kad viduje gali būti baras – tai tiesiog paprasti seni daugiaaukščiai namai su nedidele iškaba prie durų, tačiau įėjus į kiemą vaizdas kardinaliai pasikeičia.

Žvejų bastionas ir Mato bažnyčia

Dienos turą po Budapeštą pradėjome nuo Žvejų bastiono (Fisherman’s Bastion) ir Šv. Motiejaus bažnyčios (Matthias Church). Ši bažnyčia yra viena lankomiausių ir norint patekti į vidų, gali tekti pastovėti eilėje. Čia šimtmečiais buvo karūnuojami Vengrijos karaliai. Viduje bažnyčią puošia vitražai ir freskos, įkurtas muziejus, pasakojantis apie Vengrijos karūnavimo papročius. Bažnyčios lankymas kainuoja 5 eur.

Nepraleidžiu progos užlipti ir į Šv. Motiejaus bažnyčios bokštą. Įveikus 197 spiralinius laiptus, nuo bokšto atsiveria labai graži 360 laipsnių Budapešto panorama. Lipimas į bokštą neprailgta, nes pirmiausia pasiekiamas bokšto muziejus iš vienos salės, kur gidas papasakoja trumpą istoriją. Kopiant toliau į bokšto viršų guodžia sužymėti laiptelių skaičiai, tad galima sekti, kiek dar liko. Bokšto lankymas galimas nuo 11 iki 16 val. Grupės su gidu į bokštą įleidžiamos maždaug kas valandą, kaina 5,40 eur. Nors miesto panoramą galima apžiūrėti nuo Žvejų bastiono, bet manau verta pakilti ir į Šv. Motiejaus bažnyčios bokštą.

Šalimais bažnyčios puikuojasi ir Žvejų bastionas – neogotikinė ir neoromaninė pilis su įspūdinga miesto vaizdą atveriančia apžvalgos aikštele. Žvejų bastioną puošia septyni bokštai, tarsi simboliai 7 genčių, kurios IX amžiuje atvyko į dabartinę Vengrijos teritoriją ir čia apsigyveno. Nors atrodo kaip senovinis, šis bastionas buvo pastatytas tik XX amžiaus pradžioje. Bastiono lankymas kainuoja apie 2,50 eur. Tikrai verta čia atvykti ir dėl nuostabios Budapešto panoramos, ir dėl Žvejų bastiono grožio.

Budos pilis

Budos pilis yra istorinė Vengrijos karalių pilis ir rūmų kompleksas Budapešte. Pirmą kartą pastatyti 1265 m., tačiau šiuo metu matomi rūmai išlikę nuo 1769 metų. Šiuo metu rūmuose įsikūrę įvairūs muziejai – Nacionalinė galerija, Budapešto istorijos muziejus, Šiuolaikinės dailės muziejus, Nacionalinė biblioteka. Nuo Budos pilies ir vėlgi atsiveria miesto panorama į Pešto miesto dalį ir Budapešto perlą – Parlamento rūmus. Į Karališkuosius rūmus iš kalno papėdės galima pakilti ar nusileisti žemyn funikulieriumi. Mes renkamės vaizdingą taką, vingiuojantį pro karališką parką žemyn.

Uolos bažnyčia

Turėdami viešojo transporto pasą kelias stoteles pavažiuojame tramvajumi ir atsiduriame prie Uolos bažnyčios (Rock chapel) – uoloje įkurtos bažnyčios. Tai įdomus religinis objektas, nes koplytėlės įrengtos kalno uolose, todėl jų yra net keletas. Bažnyčios lankymas kainuoja 1,50 eur, gaunate ir audiogidą, kuris pasakoja istoriją.

Nuo Uolos bažnyčios galima pėsčiųjų taku užlipti į Gelerto kalną dar vienai panoramai. Ir žinoma, šalimais labai fotogeniška vieta – Laisvės tiltas. Daugelis nepraleidžia progos užlipti ant metalinės tilto dalies, kur laisvalaikį leidžia ir vietinis jaunimas, bei pasidaryti kelių nuotraukų su tramvajumi fone.

Vengrijos Parlamento rūmai

Parlamento rūmai yra vienas seniausių pastatų Europoje, kurį aplanko apie 1 milijonas turistų per metus. Tai vienas geriausių gotikinio ir renesanso architektūros šedevrų pasaulyje. Jis išties atrodo įspūdingai ir dieną, ir apšviestas naktį. Rūmų interjerui buvo sunaudota daugiau nei 40 kilogramų aukso ir pusė milijono brangakmenių. Viduje yra net 691 kambarys, didžiulės salės ir daugiau nei 20 kilometrų laiptų. Parlamento rūmuose įsikūrusi įstatymų leidybos struktūra, bet tam tikru metu rūmai atveriami turistams. Bilietus reikėtų įsigyti iš anksto internetu.  

Vakarinis Budapešto kruizas Dunojumi

Pasiūlymų plaukti į vakarinį kruizą Dunojumi daugybė, o mums pasirodė geriausias Portum Lines. Nes jis pigiausias, kainavo vos 9 eur, įlipus malonus personalas pasitinka su nemokama taure šampano. Kiti kruizai kainuoja 17-20 eur, bet viskas tas pats. Ir žmonių prie šio laivo labai daug, todėl rekomenduojama bilietus nusipirkti iš ryto vakariniam plaukimui. Tačiau vietos prisėsti ir patogiai stebėti prie staliukų užtenka visiems, visgi geriausias vietas gausite įlipę anksčiau. Laivas plaukia ir dieną, bet Budapeštas iš vidurio Dunojaus atrodo įspūdingai būtent sutemus.

Tiek spėjome pamatyti pirmąją dieną, o antrą dieną paskyrėme maudynėms terminiuose baseinuose ir vakarą – Margaret salos lankymui.

Didvyrių aikštė ir miesto parko pilis

Budapešto Didvyrių aikštėje stovi paminklas Vengrijos herojams, paaukojusiems savo gyvybę už Vengrijos laisvę. Paminklas pastatytas minint tūkstančio metų Vengrijos jubiliejų 1896 m. Aikštė didžiulė, atidarymo metu talpino 50 tūkstančių svečių. Šalia aikštės driekiasi Miesto parkas, kuriame galima aplankyti Vajdahunyad pilį, Budapešto zoologijos sodą ir Sėčėnio terminius baseinus.

Taip pačiais metais kaip ir paminklas Didvyriams, buvo pradėta statyti Vajdahunyad pilis. Šiuo metu Vajdahunyad pilyje veikia didžiausias Europoje Žemės ūkio muziejus. Gotikinio stiliaus renesanso laikų pilis yra Rumunijoje esančios pilies kopija. Kadangi XIII a. Rumunija priklausė Vengrijos Karalystei, toje pilyje aštuonerius metus gyveno Vengrijos Karalius. Vėliau minint Vengrijos tūkstantmetį 1896 m. tokia pilies kopija pastatyta ir Budapešte.

Terminiai baseinai

Budapešte trykšta apie 80 geoterminių šaltinių, o pirčių ir SPA kultūra siekia romėnų laikus. Todėl ir pasirinkti, į kurį keliausite, yra ne vienas variantas. Kadangi mane sužavėjo žurnale pamatytos Sėčėnio terminių baseinų komplekso nuotraukos ir didele dalimi dėl to atvykome į Budapeštą, nusprendėme čia būtinai apsilankyti. Įėjimas asmeniui kainavo 17 eur, buvimo laikas neribojamas. Į šią kainą įskaičiuota persirengimo kabina, ji tinka 2 žmonėms. Kabinoje galima palikti asmeninius daiktus, drabužius, nes ji rakinama. Įdomu, kad čia nedraudžiama neštis savo maisto ir gėrimų. Bet galima pavalgyti ir valgykloje, tik pietų metu buvo labai didelės eilės.

Senovinio pastato viduje įrengta daugybė skirtingos temperatūros terminio vandens baseinų ir keletas pirčių, o lauke – trys baseinai ir deginimosi gultai. Vienas baseinas yra 30-32 laipsnių, antrasis – 37 laipsnių, o per vidurį – 25 laipsnių baseinas su plaukimo takeliais. Svarbu žinoti, kad į plaukimo baseiną įleidžia tik su plaukimo kepurėlėmis. Tad kai daug žmonių, čia tikras išsigelbėjimas pabūti erdviai, nes plaukioja vos keli žmonės. Kepurėles galima įsigyti bilietų kasoje už 5 eur arba atsivežti savo, nes akyli gelbėtojai stebi ir be jos prasmukti nepavyks.

Sezono metu rekomenduojama ateiti ryte, nes atvykę apie 12 valandą sunkiai gavome tik 1 gultą dėl žmonių minios. Mums pasitaikė saulėta, šilta diena. Lauke buvo 23 laipsniai šilumos, o baseinuose 30 arba 37 laipsniai. Bet mirkti tokiame šiltame vandenyje ir vasarą yra didelis malonumas. Šeštadienio vakarais dažnai vyksta vakarėliai baseinuose su DJ muzika ir linksmybėmis.

Persirengimo kabinos

Margaritos sala (Margaret island)

Prie Dunojaus upės, viduryje dviejų miesto dalių – Budos ir Pešto, yra miestiečių mėgiama laisvaliakio praleidimo vieta – Margaritos sala. Labai žalia oazė pritraukia aktyvaus laisvalaikio mėgėjus ir šeimas – visoje saloje įrengti pasivaikščiojimo ir dviračių takai, sporto aikštelės, teniso kortai, baseinai, restoranai ir daug žalios vejos. Saloje įrengti ir kelis teminiai sodai – rožynas bei japoniškas sodas. Bet didžiausias Margaritos salos traukos objektas – šokantis fontanas. Iš tiesų būtinai nuvykite pasižiūrėti vandens ir šviesų šokių temstant, nes reginys tikrai įspūdingas ir trunka net 30 minučių.

Ką dar aplankyti Budapešte?

Budapešto apžvalgos ratas – didžiausias pasaulyje mobilusis objektas. Nuo aukščiausio rato taško 60 metrų aukštyje – iš paukščio skrydžio aukščio – atsiveria nuostabus miesto vaizdas. Ratas išskirtinis, kad sukasi gana greitai ir už bilieto kainą tikriausiai apsuksite 4 ratus.

Gatvės maisto turgus Karavan – vakare čia galima paragauti greito maisto, nes į mažą gatvelę atvyksta įvairių virtuvių karavanas. Kainos gana draugiškos, žmonių daug, gali net reikėti palaukti, kol atsilaisvins stalas. Vieta išties populiari.

Balatono ežeras

O viešint Budapešte verta aplankyti ir didžiausią rytų Europos ežerą – Balatoną. Iki jo nuvykti traukiniu labai paprasta ir pigu. Mes pasirinkome aplankyti Siofok miestelį pietinėje Balatono ežero pakrantėje. Kelionė iš traukinių stoties trunka 1:40 val ir kainuoja 6 eur į vieną pusę. Siofok praleidome visą dieną – pasivaikščiojome pakrante, išsimaudėme žydrame ir šiltame ežere, o vėliau ir išplaukėme į apžvalginį turą laivu. Valandos plaukimas laivu kainavo tik 4,70 eur. Šią pramogą rasite prieplaukoje.

Siofok man labai priminė mūsų Šventąją. Čia daugybė kavinių ir barų, tačiau mums lankantis sezonas dar nebuvo prasidėjęs, todėl veikiantis vos vienas kitas. Nereikėtų tikėtis ir smėlio paplūdimio – čia atostogautojai įsikuria ant pievos, o į ežerą lipa kopėtėlėmis. Bet ežeras lyg jūra – brendi, o vandens vis iki kelių.

Apibendrinant, mums kelionė paliko gerus įspūdžius, labai džiaugiamės pasirinkę šią kryptį. Tai gali būti biudžetinės atostogos, kurių metu nereikės išleisti daug pinigų, tačiau pamatysite labai gražų, istorinį miestą ir žydrą Balatoną.