Plaukimas Augustavo kanalais
Europa

Augustavo kanalai ir Vygrių nacionalinis parkas Lenkijoje

Draugų kompanijoje turėjome tris progas švęsti, todėl vietoj pasisėdėjimo prie vaišių stalo nusprendėme susiorganizuoti savaitgalio išvyką į Lenkiją. Taip šeštadienio rytą iškeliavome link Suvalkų.

Vygrių kamandulių vienuolynas

Pirmasis mūsų objektas buvo Vygrių kamandulių vienuolynas, pastatytas Vygrių ežero pusiasalyje. Aplankėme barokinio stiliaus vienuolyno kompleksą, bažnyčią. Buvusiuose vienuolių nameliuose galima apsistoti nakvynei, pasivaikščioti po jų vidinius kiemelius. Vienuolyne įkurtas restoranas, šiuolaikinio meno galerija vaikams. Anksčiau turistams buvo atviras varpinės bokštas su gražia erežų panorama. Deja, šiuo metu didžioji dalis vienuolyno uždaryta rekonstrukcijai. 1999 m čia buvo apsistojęs popiežius Jonas Paulius II. Nuo to laiko popiežiaus kambariai atviri lankytojams. Jonas Paulius II mėgdavo plaukioti baidare Juodąją ančią, tad vienuolyne eksponuojama jo baidarė.

Įėjimas į vienuolyną kainuoja 8 zlotus, galima atsiskaityti ir kortelėmis. Tačiau už parkavimą 5 zlotų mokestį galima sumokėti tik grynaisiais. Visgi rekonstrukcijos metu vienuolyne neveikia įdomiausi objektai – bokštas ir buvę vienuolių nameliai.

Plaukimas Augustavo kanalais

Apsidairę suvenyrų mugėje, įsikūrusioje netoli vienuolyno, patraukėme link Augustavo. XIX a. pirmoje pusėje dėl prūsų muitinių apribojimų lenkiškų prekių plukdymui Vysla iki Gdansko buvo iškasti 103,4 lm Augustavo kanalai, apjungę net 12 ežerų. Kanalo kasimo metu buvo įrengta 18 šliuzų ir 23 užtvankos. Vandens lygis tarp atskirų vandens telkinių siekia iki 9,8 m. Tai unikalus statinys Europoje, todėl verta išbandyti plaukimą laivu šiais kanalais.

Mes pasirinkome 3 valandų plaukimą upėmis, ežerais ir šliuzu bei gryžimą atgal. Kelionė visai neprailgo, nes plaukėme palei gražias pakrantes. Laive galima įsigyti gėrimų bei užkandžių. Gidė šiek tiek papasakoja lietuvių kalba apie matomus objektus ir kanalo istoriją. Labai įdomu pamatyti kaip veikia šliuzas, kai laivas įplaukia į labai siaurą kanalą, uždaromi vartai ir pradedamas pilti vanduo iš priekyje esančio ežero. Kai vandens lygis susivienodina, laivas gali išplaukti iš kanalo. Keliaujant atgal procesas vyksta priešingai – vandens lygis žeminamas jį išleidžiant.

Maršruto pabaigoje yra 20 minučių trukmės sustojimas Marijos šventovėje Studzieničnoje. Čia stovi maža medinė bažnytėlė ir Šv. Mergelės Marijos koplyčia. Istoriniuose šaltiniuose minima kad čia vyksta stebuklai. Manoma, kad atsigėrus vandens iš švento šulinio, esančio prie koplyčios, galima pasveikti ar sulaukti kitų stebuklų. Tik būkite atidūs, kad laivas neišplauktų be jūsų, kaip vos neatsitiko man. Didžioji dalis keleivių atgal laivu nebeplaukia, o lieka šventovėje ir toliau keliauja autobusais. Todėl po 20 min laivas davęs signalą išplaukia. Tad man teko greitai skuosti, kad nebūčiau palikta už borto.

3 val. trukmės kruizas plaukia kelis kartus per dieną. Bilieto kaina suaugusiems 50 zlotų. Prie uosto yra nemokama automobilių parkavimo aišktelė bei kavinukė, kurioje galima gana skaniai papietauti.

Po kruizo su draugais įsikuriame labai jaukiame name Dom wczasowy Tobołowo. Čia įrengti trys miegamieji ir svetainė, didelis kiemas su terasa, supynėmis ir batutu vaikams. Nakvynė 8 žmonėms mums kainavo tik 85 eur ir tai buvo 10 balų vertas namas.

Siaurukas Lenkijoje

Sekantį rytą pasivaikščiojome prie netoliese esančio ežero ir išvykome į Plociczno kaimelį, iš kurio išvyksta turistinės kelionės siauruku. II pasaulinio karo metu pastatytais siaurais traukinio bėgiais buvo gabanema mediena, o dabar tai turistinė pramoga. Čia įkurtas siauruko muziejus, kavinukė papietauti. Traukinukas atvirais vagonais vasarą važiuoja 10, 13 ir 16 val., rugsėjo mėnesį tik 13 val. Kelionė su sustojimais užtrunka 2 val. 20 min, kaina suaugusiems 32 zlotai (7,30 eur). Maršrutas driekiasi miškais palei Vygrių ežerą. Pakeliui siaurukas susotoja keturiose ežero apžvalginėse stotelėse, o maršruto pabaigoje prieš apsisukant pertrauka trunka 30 min. Čia įsikūrusi kavinė. Keleiviai su vaikais mielai praleidžia laiką su avių banda. Visgi nusivylėme, kad traukinyje gidas istoriją pasakoja tik lenkų kalba. Tokia kelionė tikrai patiks vaikams.

Reikia nepamiršti, kad dėl prekybos draudimo sekmadieniais parduotuvės Lenkijoje nedirba, todėl pigesniu maistu į namams reikėtų pasirūpinti dar šeštadienį.

Šis savaitgalis vienam suaugusiam 2019 metais kainavo tik 41 eur, įskaitant kelionę automobiliu, nakvynę puikiame name, plaukimą laivu ir pramogą siauruku. Turint daugiau laiko galima pasivažinėti dviračiais Vygrių nacionaliniame parke, nes yra nutiesta daug dviračių takų. Taip pat aplankyti labai jaukų Augustavo senamiestį ir pasivaikščioti ežero krantine.

Palikti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *