Kelionė keltu
Europa

Kelionė keltu – dienos išvyka iš Talino į Helsinkį

Viešint Taline turėjome puikią progą keltu persikelti į Helsinkį ir čia praleisti saulėtą dieną. Iš vakaro įsigijome bilietus, kurie kainavo 30 eur, pasirinkome patogius laikus, nes keltas plaukia 4-6 kartus per dieną ir po dviejų valandų stebint nuostabius jūros vaizdus išlipome Helsinkio uoste.

Kelionė keltu

Mes savo išvykai pasirinkome Tallink laivą Star. Tai greičiausias devynių aukštų keltas, turintis saulės denius trijuose paskutiniuose laivo aukštuose, kur galima mėgautis jūros horizontais, gurkšnoti arbatą ir stebėti kartu plaukiančias žuvėdras. Mūsų laivas iš Talino išplaukė 10:30 val. ir grįžo 21:30 val. Jūroje praleidome po 2 valandas į vieną pusę, todėl Helsinkiui apžiūrėti turėjome 6 valandas.

Plaukti galima ir su Viking Line keltais. Jie taip pat keliauj kelis kartus per dieną ir Helsinkyje uostas yra visai netoli senamiesčio, tačiau pagal grafiką mieste būtume praleidę mažiau laiko.

dienos kelionė į Helsinkį

Išduosiu paslaptį, kad Tallink laive galite naudotis ir nemokamu wi-fi. Tereikia prisijungti prie tinklo ir įvesti savo bilieto numerį. O prie kelto informacijos galite pasiimti nemokamų miesto žemėlapių, kad būtų lengviau orientuotis ir pamatytumėte visus objektus.

Nuo Tallink kelto iki miesto centro yra apie 4,5 km. Jį pasiekti galite keliais būdais: važiuoti su Uber, eiti pėsčiomis arba išsinuomoti elektrinį paspirtuką. Paskutinis variantas mums pasirodė patraukliausias, nes atsisiuntus Voi programėlę visos dienos paspirtuku Helsinkyje pasas kainavo tik 9,90 eur. Voi paspirtukų mieste labai daug, todėl galima vykti nuo taško iki taško ir vis imti naują paspirtuką, o laiko ir jėgų sutaupome labai daug.

Visgi iš pradžių iki Helsinkio centro keliaujame pėsčiomis ir pirmasis nuotraukos vertas objektas – labai blogo berniuko (Bad Bad Boy) statula. 8,5 metrų aukščio besišlapinančio berniuko statula Helsinkyje atsirado 2014 m vienoje meno parodoje. Vėliau stovėjo keliose centrinėse miesto vietose, o šiuo metu yra prie uosto. Piktas berniuko veidas ir akys, lyg sekančios kiekvieną praeivio žingsnį, rodo jo gėdą. Deja, kai mes lankėmės berniukas „nesišlapino”.

Pakeliui aplankome Šv. Jono katedrą (St. John’s Church) – XIX a. pabaigos akmeninę gotikinio stiliaus liuteronų bažnyčią.

Nedidukėje aikštėje saulėje spinti Suomių kareivio statula, pastatyta kareiviams, kovojusiems dėl Suomijos nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos, atminimui.

Atkeliaujame iki Turgaus aikštės. Iš čia išplaukia turistiniai laivai į aplinkines salas. Mes nusprendžiame pasilikti mieste. Todėl užlipame į šalimais esančią Allas terasą. Diena karšta, todėl virš jūros įrengti baseinai ir saulės gultai labai vilioja.

Helsinkio lankytinos vietos
Ką pamatyti Helsinkyje

Lėtai sukasi apžvalgos ratas. Ant kalvos aukštai iškilusi, auksiniais kryžiais pasidabinusi stačiatikių Uspenski katedra yra didžiausia ortodoksų bažnyčia šiaurės ir vakarų Europoje. Tai Rusijos palikimas Suomijoje.

Baltos lyg gulbės Helsinkio katedros papėdėje, Senato aikštėje tarp gėlynų įkurtos kavinukės. Ant laiptų saule mėgaujasi jaunimas. Helsinkio katedra yra Suomijos evangelikų liuteronų katedra, pastatyta 1830–1852 m. kaip duoklė Suomijos didžiajam kunigaikščiui Rusijos carui Nikolajui I.

Toliau keliauja pro Suomių nacionalinį teatrą, geležinkelio stotį, kol pasiekiame Amos Rex meno muziejų su išskirtine poilsio zona miestiečiams. Šiuolaikinio meno muziejus įkurtas požemiuose, o Lasipalatsi aikštėje iškilę švieslangiai, priderinti prie seno miesto kamino. Šią vietą iš karto pamėgo miesto jaunimas dėl patogių prisėsti kalnelių.

Netoliese yra ir Tylos katedra (Kamppi Chapel), kurioje galima pailsėti nuo miesto šurmulio. Storos medinės sienos, pagamintos iš šiaurinės eglės, užtikrina, kad į vidų neprasiskverbs jokie garsai iš išorės. Nors katedra yra liuteronų, čia laukiami visi norintieji.

Grįžtame iki Turgaus aikštės. Apžiūrime Uspenski katedra iš uosto pusės. Romantiška pasivaikščioti uosto krantine, kurioje ilsisi daugybė skirtingų formų it stilių jachtų ir laivelių. Mūsų laikas Helsinkyje artėja į pabaigą. Todėl lipame ant paspirtuko ir pakrante lekiame link uosto. Dėl COVID uosto terminalas visiškai tuščias, todėl ramiai laukiame savo Star laivo. Denyje pasigrožime saulėlydžiu bei sočiai pavalgome greito maisto restorane.

Apie Helsinkį buvau skaičiusi, jog nėra gražių pastatų, kad tai didelio įspūdžio nepaliekantis miestas. Tačiau man išvyka labai patiko. Didelę dalį žavesio suteikė tai, kad plaukėme laivu ir buvo nuostabus oras.