Patarimai keliaujantiems

Kelionės maršruto planavimas – nuo ko pradėti?

Savarankiškai planuojant kelionę reikia įdėti daug pastangų. Turime pagalvoti apie lankytinus objektus, pasidomėti kainomis, išsirinkti labiausiai patinkantį viešbutį, suplanuoti maršrutą arba įsigyti lėktuvo bilietus ir atlikti kitus namų darbus. Tolimai kelionei kartais prireikia ir kelių mėnesių, kol visas planas sklandžiai sugula popieriaus lape.

Mes prieš kelionę stengiamės pasidomėti kuo daugiau, kad iškeliavus jau galėtume mėgautis atostogomis ir vakarais nebereikėtų ieškoti lankytinų vietų ar sekančios dienos pramogų. Susidėliojame planą, ką veiksime kasdien, kaip pasieksime numatytas vietas, kokios bus išlaidos ir kur užsisakyti pramogą. Ir turint tokį planą keliauji lyg su kelionių agentūra be jokių rūpesčių, tik skirtumas tas, kad keliauji savo tempu ir ženkliai pigiau. O jei atrandame kažką naujo, pakoreguojame planą. Be to, dažnai pervežimams ar ekskursijoms samdome vietinius šalies gyventojus, galinčius papasakoti labai įdomių dalykų apie savo šalį ar nuvesti į vietinę kavinukę paskanauti ypatingo deserto.

Kad kelionių planavimas būtų lengvesnis, sudėjau visą savo patirtį ir įrašiau seminarą „Svajonių atostogos turint ribotą biudžetą”. Seminare pasidalinau įrankiais, kurie man kelionės planavimą padaro sklandesnį ir lengvesnį. Papasakojau apie įvairias strategijas nuo kelionės planavimo iki apgyvendinimo ar transporto pasirinkimo maitinimo išlaidų kontrolės ir biudžeto planavo. Atsakiau į daugeliui aktualų klausimą, kiek gi kainuoja savarankiškos kelionės? Papasakojau, kaip sutaupau. Šis seminaras bus naudingas ne tik tiems, kurie turi ribotą biudžetą, bet ir visiems, kurie nori keliones dažniau planuotis patys. Seminaro metu atskleidžiau savo gudrybes, kaip planuojant savarankišką kelionę pavyksta sutaupyti net 50% kelionės kainos, kurią siūlo kelionių agentūros.

Susidomėjai? Seminarą gali įsigyti https://contribee.com/keliaukzuikiu arba https://keliaukzuikiu.systeme.io/seminaras

Ruošiantis į kelionę labai vertingos programos, be kurių būtų sunku išsiversti. Šiame straipsnyje ir pasidalinsiu savo rekomendacijomis, ką naudojame ir į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį, jei dar neturite daug atostogų planavimo patirties.

Viešbučių užsakymo programos

 

 Tarptautinė viešbučių užsakymo internetu svetainė. Labai patogiai valdoma, patikima, turinti didelį pasirinkimą platforma. Renkantis viešbutį galite taikyti daug filtrų, kad išsirinktumėte labiausiai tinkantį. Kuomet jau esate lojalus programos vartotojas, gaunate ne tik nuolaidą kiekvienam užsakymui, bet ir pasižymėjus patikusį viešbutį mėgstamų sąraše, programa įvertina, kiek jis atitinka jūsų poreikius. Žinoma, tam turite po viešnagės įvertinti aplankytus viešbučius, kad algoritmas žinotų jums svarbius aspektus.

Į ką atkreipti dėmesį užsakant viešbutį per booking.com?

  • Ar taikomas nemokamas atšaukimas? Kada turėsite sumokėti už viešnagę – atvykus ar nuskaičiuos iš anksto?
  • Koks atstumas iki centro, paplūdimio, oro uosto ar kito jums svarbaus objekto?
  • Viešbučio bendras įvertinimas. Mes keliaudami renkamės viešbučius, kurių įvertinimas ne mažesnis nei 8 balai. Tačiau paprastai nenusivylėme ir tais, kurie turi bent 7,5 balo, jei labai gera vieta ar kiti privalumai.
  • Jei keliaujate į šiltus kraštus, ar patinka viešbučio baseinas ir jo aplinka
  • Kambario dydis. Dažnai kambariai būna itin maži, pavyzdžiui 12-14 kv. m. Paieškokite, gal už panašią kainą galite išsirinkti erdvesnį kambarį. Neretai už tokią pačią kainą panašioje vietoje galima užsisakyti 18-22 kv. m. kambarį, kad nereikėtų spaustis tarp daiktų. Be to, didesni kambariai gali turtėti mini virtuvėlę.
  • Ar viešbutis siūlo pusryčius, kurie būtų įskaičiuoti į kainą? Palyginkite kainas su pusryčiais ir be, bus lengviau apsispręsti, kurį variantą pasirinkti. O poilsinių atostogų metu verta pasirinkti ir dalinį maitinimą, kuomet gausite pusryčius ir vakarienę ar netgi viskas įskaičiuota.
  • Ar siūloma parkavimo vieta, jei keliaujate su automobiliu?
  • Koks vaizdas per langą? Gal už papildomą mokestį norėsite pasirinkti kambarį su vaizdu į jūrą ar miesto centrą.
  • Ar wi-fi nemokamas visame viešbutyje?
  • Ir žinoma svarbiausia, peržiūrėkite išsirinkto viešbučio nuotraukas www.tripadvisor.com. Čia keliautojai įkelia nuotraukas, kaip realiai atrodo kambariai, viešbučio teritorija, vaizdas pro langą ir bendros erdvės. Kartais atrodo, kad jau radote puikų variantą, bet peržiūrėjus keliautojų nuotraukas nuomonė gali pasikeiti.

Platforma, leidžianti žmonėms siūlyti nuosavo būsto trumpalaikę nuomą. Čia galima išsinuomoti vieną kambarį ar visą būstą. Paieškos filtruose galite pažymėti keletą svarbiausių aspektų ir rinktis pagal lokaciją ir kainą. Prie bendros būsto nuomos papildomai skaičiuojamas valymo mokestis ir pateikiama galutinė kaina.

Kas svarbu užsakant būstą per airbnb.com

  • Rinkitės šeimininkus, turinčius kuo daugiau gerų atsiliepimų. Patikimiausi nuomotojai vadinami „super host”. Patikrinkite, ar šeimininkas kalba jums suprantama kalba.
  • Pasidomėkite, kaip galėsite pasiimti raktus. Ar šeimininkas lankstus ir jus pasitiks bet kuriuo metu. Kaip galėsite išsiregistruoti išvykstant? Dažnai taikoma „self check-in” sistema, kai jūs gaunate instrukcijas, kaip patekti į būstą, nuorodas, kur palikti raktai ir kt. Viena vertus, tai patogu, tačiau patarčiau nufilmuoti būstą atvykus ir išvykstant, jei netikėtai būtų pareikštos pretenzijos.
  • Pasidomėkite, ar toje šalyje, kur planuojate nuomotis būstą, Airbnb yra legalus. Pavyzdžiui, Singapūre per šią platformą nuomoti būstus draudžia įstatymas. Arba dėl COVID-19 yra šalių, uždraudusių tokią nuomą dėl nepakankamo saugumo dezinfekcijos atžvilgiu.
  • Ir nepamirškite, kad nuomotojai yra privatūs asmenys, todėl visgi lieka nesusipratimų tikimybė. Airbnb neturi keliautojų apsaugos, bet stengiasi išspręsti konfliktus. Mūsų patirtis nuomojantis per Airbnb buvo labai karti, kai šeimininkas apkaltino sugadinus sienas ir baldus norėdamas pasipelnyti. Mums pasisekė, kad Airbnb atmetė jo skundą, tačiau susirašinėjimas vyko 2 savaites ir buvo gerokai sugadinta atostogų nuotaika. Bet yra begalės gerų atsiliepimų kaip ir pasakojimų apie šeimininkus, kaltinančius nebūtais dalykais nuomininkus po viešnagės. Įvertinkite pliusus ir minusus tokios nuomos ir apsispręskite. Jei kainos skirtumas lyginant su booking.com nedidelis, galbūt verta užsisakyti ten.

Agoda ir Hotels yra labai panašios programos kaip Booking. Agoda netgi yra Booking Holdings dukterinė kompanija. Jose taikomos kitos lojalumo programos nei Booking, tačiau patarimai būtų tie patys. Ir šiose platformose užsakantis klientas turi apsaugą, jei viešbutis netikėtai atšauktų užsakymą likus mažiau nei 14 dienų ar kitais atvejais.

Hotels Combined suranda viešbučio kainas visose populiariausiose platformose pagal įvestas datas. Todėl nereikia ieškoti kiekvienoje atskirai, galite pasirinkti pigiausią variantą.

Lėktuvo bilietų paieška

Didelę duomenų bazę turintis paieškos variklis, kuriame rasite labai daug variantų, kaip nuskristi į pasirinktą mietą. Galima filtruoti pasiūlymus pagal kainą, skrydžio laiką ar rinktis optimalų kainos, laiko santykį. Pasirinkus patogius skrydžius Momondo nukreipia į pardavėjo svetainę.

Labai patogus paieškos įrankis. Suvedus miestus ir atsidarius kalendorių pateikiamos viso mėnesio kainos. Galite nustatyti filtrus, kad rodytų skrydžius be persėdimų ar tik su 1 persėdimu. Galite įjungti kainos stebėjimą ir pasikeitus kainai gausite el. laišką. Jei turite laiko, galite prieš perkant bilietus įjungti kainos stebėjimą, kad žinotumėte, kaip kinta kaina ir kokios mažiausios galite tikėtis.

Dar vienas pasaulinis paieškos puslapis, kuriame įvairiausių avialinijų skrydžių kainos. Puslapyje galite rasti akcijų arba užsisakyti naujienlaiškį apie norimos krypties kainos pokyčius.

Visada rekomenduoju pasitikrinti kainą oficialiame vežėjo puslapyje. Pirkti iš pirmų rankų dažnai labiau apsimoka ir patikimiausia. Tačiau pasitaiko, kai mažos kainos bilietai skelbiami tik šiuose paieškos varikliuose.

TUI yra tarptautinis kelionių organizatorius, tiesiogiai skraidinantis poilsiautojus į kurortus. Neužsipildžius lėktuvams jie neretai parduoda tik lėktuvo bilietus be apgyvendinimo paketo. TUI kiekviena šalis turi savo puslapį. Skrydžiai iš Vilniaus skelbiami www.tui.lt, iš visų Jungtinės Karalystės oro uostų www.tui.co.uk, iš kaimyninės Lenkijos www.tui.pl. Yra ir kitose šalyse, jei tik patogu persėsti. Skrendant su TUI galima sutaupyti persėdimų iki kurorto ir atostogų vietą pasiekti greičiau ir patogiau.

Kaip planuoti lankytinis vietas?

Susiplanavus lankytinas vietas dar būnant namuose, atostogomis galėsite mėgautis keliaudami. Tripadvisor rasite labai daug lankytinų vietų, jų įvertinimų ir komentarų. Taip pat rekomenduojamas vietas skaniai pavalgyti ir atsiliepimus apie viešbučius. Tripadvisor reklamuoja ir dienos išvykas, kurios gali būti idėja Jūsų laisvalaikiui. Pasidomėkite vietinėmis agentūromis ir užsisakykite panašią išvyką.

Įvedus į Google užklausą, pvz. „Barselona lankytinos vietos”, gauname visą sąrašą populiariausių vietų, suskirstytų pagal pomėgius, turistinės vietos sužymėtos žemėlapyje.

Skaityti keliautojų blog’us ir rinkti naudingą informaciją. Bloguose dažnai aprašomos ir ne turistinės vietos, susisiekimo klausimai, ragautas maistas, įdomios lauktuvių idėjos, dienos ekskursijų užsakymai, naudingi patarimai apie kelionių kryptį. Be to, Google ir Tripadvisor rasite konkrečiai ieškomame mieste esančius objektus, o galbūt visai netoliese apylinkėse ar pakeliui į kitą lankytiną vietą yra kažkas nepaprasto. Skaitant blogus galima lengviau susidėlioti savo maršrutą.

Įsigykite elektroninį kelionės gidą iš Lonely planet anglų kalba, kur rasite lankytinų objektų aprašymus ir daug naudingų patarimų, skanų maistą gaminančių vietų sąrašą. Arba knygyne nusipirkite knygą lietuvių kalba apie planuojamą aplankyti šalį.

Mes kelionių idėjų semiamės iš žurnalo Keliauk. Su malonumu skaitome kiekvieną numerį ir su autoriais keliaujame po visą pasaulį. Kiekviename numeryje daug įdomių pasakojimų ir fotoreportažų iš nuostabiausių pasaulio kampelių. Žurnalas leidžiamas 4 kartus per metus – rudenį, žiemą, pavasarį ir vasarą.

Kaip sutaupyti pramogoms ir lankytiniems objektams?

Klook yra pirmaujanti tarptautinė dienos turų ir paslaugų užsakymo platforma, suteikianti keliautojams išskirtines nuolaidas. Klook rasite ženklių nuolaidų į muziejus, teminius parkus, pigiau įsigysite pervežimą, dienos išvyką su gidu ir kitas pramogas. Pirkite bilietus per Klook ir sutaupykite.

Daugelis miestų turi Miesto korteles, už kurias sumokėjus vienkartinį mokestį pasirinktinai 24 h, 48 h arba 72 h galima nemokamai lankytis muziejuose, naudotis viešuoju transportu, kartais netgi su nuolaidomis pavalgyti kavinukėse. Apgalvokite, ką norėsite mieste aplankyti ir paskaičiuokite, galbūt verta įsigyti miesto kortelę ir sutaupyti bei pamatyti dar daugiau.

Kokį transportą rinktis?

Lankant didelį miestą pasidomėkite, ar yra dienos viešojo transporto kortelė, galbūt sutaupysite jėgų ir pinigų vykstant nuo vieno objekto prie kito. Išsiaiškinkite, kokia programėlė galioja pavežėjų paslaugoms. Tai gali būti Bolt, Uber, Grab ar kt. Lankantis mieste nuomokitės elektrinius paspirtukus ir su jais pamatykite dar daugiau. Paspirtukų nuoma programėlėse taip pat dažnai galima mokant pigiau už visą dieną. Prieš kelionę paieškokite, koks būdas iš oro uosto iki viešbučio gali padėti sutaupyti pinigų. Kiekvienas oro uostas turi transportą, vežantį link miesto centro ir paprastai kainuojantį ženkliai pigiau nei taksi paslaugos.

Keliaukzuikiu būsimų kelionių planavimas yra didžiulis malonumas. Todėl jei patys neturite laiko, patirties ar noro, susisiekite ir mes Jums paruošime individualų kelionės planą.