Afrika

Įdomiausios ekskursijos Egipte (Sharm El-Sheikh)

2021 m. pavasarį, po sunkios žiemos su griežtais covid ribojimais, spirgėjome noru greičiau kur nors iškeliauti atostogų. Iki 2020 m. per metus keliaudavome 2-3 kartus, o šie metai atostogų prasme buvo tuštoki. Daug keliavome po Lietuvą, išvaikščiojome visą Kauną ir jo apylinkes, bet taip norėjosi naujų vaizdų akims ir saulės kūnui. Tad atlaisvėjus reikalavimams grįžtantiems į Lietuvą, įsigijome kelionę į Sharm El-Sheikh su Tez tour. Tuo metu keliaujančių buvo mažai, todėl ir kainos geros. Už savaitę atostogų 5* viešbutyje Royal Albatros Moderna su viskas įskaičiuota standartiniame kambaryje mokėjome 550 eur asmeniui. Dar papildomai 120 eur asmeniui kainavo covid testavimas prieš kelionę ir grįžus į Lietuvą.

Royal Albatros Moderna 5* viešbutis

Viešbutis atidarytas 2004 m., tačiau 2019 m. atnaujintas. Viešbučio teritorija gana didelė ir gražiai sutvarkyta. Vakarais vyko gyvi pasirodymai, koncertai. Norint aktyviau leisti laiką, galima žaisti mini golfą, biliardą, stalo tenisą, dalyvauti grupinėse treniruotėse ar čiuožinėti vandens parke nuo kalniukų. Viešbutis įkurtas ant jūros kranto, turi net 12 baseinų, iš kurių 2 šildomi. Balandžio mėnesį jau išties buvo karšta, bet nešildomuose baseinuose vanduo ledinis. Visi įsikurdavo prie šildomų baseinų, bet vietos lengvai rasdavome bet kuriuo metu.

Standartinis kambarys tvarkingas, renovuotas, bet toliausiai nuo jūros. Teritorijos viduryje esančiame pastate įkurti 7 restoranai. Maistas mums patiko, pasirinkimas buvo didelis ir kasdien keitėsi. Alkoholinių gėrimų pasirinkimas ne itin didelis. Atradome, kad sporto bare labai skanūs Mojito kokteiliai. Čia sutikome ir daugiausiai lietuvių, nes vieni kitiems rekomenduoja šį barą, pasislėpusį teritorijoje. Kokteiliai, maišomi su sultimis, labai prasti, nes “sultys“ pagamintos iš Juppi ar panašių miltelių. Tad be Mojito dar patiko Cuba libre kokteilis iš romo ir kolos bei Gin&tonic.

Iš paplūdimio į jūrą nutiestas 600 m. ilgio tiltas, kurio pabaigoje galima degintis ar ramią dieną plaukioti su paviršinio nardymo kaukėmis. Koralai čia labai gražūs. Matėme rajas, pulkus egzotinių žuvyčių ir didžiules žuvis. Bet iš 7 dienų vos 2 buvo tinkamos paviršiniam nardymui. Kitomis dienomis dėl didelio vėjo ir didelių bangų maudytis nuo tilto buvo draudžiama. Tad norint mėgautis povandeniniu pasauliu nuo viešbučio kranto, rekomenduočiau rinktis viešbutį Naama bay įlankoje. Čia mažesni vėjai, todėl ramesnėje jūroje galima plaukioti dažniau. Girdėjome, kad kartais ir delfinai bei vėžliai užsuka pasisveikinti. Nuo kranto galima gana toli nuplaukti savarankiškai ir apžiūrinėti pakrantės koralus.

Tilto viduryje yra rami vieta maudymuisi ir žuvyčių stebėjimui net vėjuotą dieną

Aktyvios atostogos Egipte

Jei nemėgstate gulėti prie baseino, o norite pažinti šalį, Egiptas tinkama kryptis, kuri gali labai sužavėti. Ir keliauti po regioną čia labai paprasta! Dienos išvykų pasirinkimas platus – nuo istorinių piramidžių lankymo, pasiplaukiojimų jūroje iki pasivažinėjimų dykumoje ir arbatos gėrimo pas beduinus. O ir kainos 2021 m. pavasarį buvo draugiškos. Mes išbandėme tris skirtingus organizatorius:

* dykumoje pasivažinėti keturračiais pasirinkome Tez tour organizuojamą išvyką per agentą viešbutyje. Kaina 15 eur už 3 val. ekskursiją. Visgi kiti turai Tez tour brangesni nei pas vietinius.

* dvi ekskursijas pasirinkome su “Sharm el Sheike ekskursijos lietuviams“, Facebook turi savo paskyrą. Mus visur lydėjo ne vienerius metus Egipte gyvenanti Inga, kuri dienos išvykas užsako per vietinę agentūrą Oskar tours. Galime rekomenduoti! Inga labai daug papasakojo apie egiptiečius, kultūrą ir atsakė į visus rūpimus klausimus. Su ja vykome į Uždarąjį kanjoną – pasivažinėjome dykuma 4×4 džipu, ropštėmės siauriausiu Sinajaus kanjonu, aplankėme žaliuojančią dykumos oazę ir papietavome Dahabe. Mokėjome 50 eur asmeniui.

* Antroji ekskursija su Inga buvo plaukimas laivu į Ras Mahomedo nacionalinį parką su paviršiniu ir giluminiu nardymu, Baltosios salos lankymu. Ši visos dienos išvyka kainavo 25 eur, pietūs laive įskaičiuoti. Profesionalūs nardymo instruktoriai, tvarkingas ir patogus laivas bei puikiai praleistas laikas.   

* ketvirtą ekskursiją pasirinkome su Roma tours. Tai vietinė agentūra, įsikūrusi Nabq bay. Daugelis lietuvių ją renkasi ir mes gavome viešbutyje buvusių tautiečių rekomendaciją. Plaukėme į Tiran salą, du kartus stojome prie koralinių rifų nardymui ir trečią kartą trumpam paviršiniam nardymui, plaukdami sutikome delfinus. Laivo šefas gamino skaniai, trijų aukštų jachta išpuoselėta, įgula labai šauni. Kelionė kainavo 20$ asmeniui.

Tad apie viskas išvykas papasakosiu detaliau.

Keturračiais Sharm El-Shaikh dykumoje

Tai viena populiariausių ekskursijų Sharm El Shaikh. Vakarėjant autobusiukas surenka turistus ir atveža į šalia kurorto esančią dykumą. Visiems užrišamos skaros, saugančios nuo vėjo, saulės ir smėlio. Skarą galima turėti savo arba už kelis dolerius įsigyti vietoje. Skara skirta saugoti nosį ir burną nuo smėlio.

Išdalinami keturračiai, vieni geresni, kiti daugiau nuotykių matę. Leidžiamės į dykumą smėlėtais keliais, apsuptais uolėtų kalnų. Vaizdai išties gražus. Keletą kartų sustojame apsidairyti, pasilabinti su vietiniais beduinų vaikais, prašančiais “One dolar“. Po maždaug 45 min pasiekiame beduinų kaimą, kur palapinėje esame vaišinami arbata. Norintys jodinėja kupranugariais ar dairosi po apylinkes. Po trumpo sustojimo sukame dykuma atgal. Grupėje apie 12 žmonių, tačiau visi geri vairuotojai, laikome spartų tempą. Prieš grįžtant sustojame pasižiūrėti neva saulėlydžio. O tiksliau saulės, besileidžiančios už kalno, nes iki saulėlydžio dar pora valandų. Tai maža turistų apgaulė, o jų Egipte būna ne viena.

Kaip gi be fotografo, kuris visus pyškina įvairiausiomis pozomis. Tiesa, fotografai netgi 2. Pirmasis nufotografuoja keturračių kieme kiekvieną šeimą ir informuoja, kad nuotrauka ant foto popieriaus kainuos 5 $, ant papiruso imitacijos 7 $. Grįžus nuotraukos jau paruoštos, atsisakius pirkti už pradinę kainą įsiūlo pirkti bent už 1 dolerį. Tiek to, derybos vis tiek geros. Antrasis fotografas visos ekskursijos metu fotografuoja ir filmuoja grupę. Sustojus pas beduinus arbatos jau eina su kiekvienu derėtis. Vietoj 20 $ sutariame už 10 $. Nuotraukas gauname kitą dieną į viešbutį CD diske. Grįžus namo peržiūrime ir suprantame, kad išmetėme pinigus veltui. Nuotraukų ir video kokybė apgailėtina. Mūsų telefonu daryti kadrais 100 kartų geresni. Bet gal kitiems pasiseka labiau ir fotografas būna pasirūpinęs naujesne foto įranga.

Tokios ekskursijos rengiamos ir 4 ryto, kai saulė teka, ir 14-16 val po pietų saulei leidžiantis. Mano nuomone, neverta keltis 3 ryto, nes vaizdas bus panašus ir vakare. Tai ne Mozės kalnas, kur saulėtekis įspūdingas. Nusiteikite, kad drabužiai ir avalynė bus labai dulkėti. Turas trunka apie tris valandas ir kainuoja tik 15 eur. Galima užsisakyti vietinėse agentūrose arba su Tez Tour, kaina vienoda. Kai kas siūlo privačias brangesnes ekskursijas keturračiais, bet kiek teko girdėti, vis tiek važiuoja grupėje.

Uždarasis kanjonas (Closed Canyon)

Vienas siauriausių, o gal net siauriausias kanjonas Sinajuje. Jis yra tarp Wadi Ghazala ir Ain Kuhdra žaliuojančių oazių. Uždarasis kanjonas nuo Sharm El Sheikh nutolęs apie 140 km. Eismas mums lankantis buvo mažai intensyvus, todėl aštuoni lietuviai patogiu mikroautobusu, kurį suorganizavo Inga, greitai pasiekėme dykumą. Persėdome į 4×4 visureigį ir leidomės į ralį per smėlį. Patyrusiam vairuotojui nebaisios nei smėlio kopos, nei statūs nusileidimai. Prisipažinsiu, keletą kartų buvo taip baisu ir kartu smagu, kad su mergaitėmis klykėme. Automobilis užkyla į smėlio kopą, nuo kurios nebesimato tolimesnio kelio ir staigiai ima leistis žemyn.

O ir vaizdai už lango labai gražūs – besikeičiančios aukštų uolų panoramos ir smėlio slėniai. Netrukus pasiekiame Uždarąjį kanjoną. Nesitikėjau, kad jis bus toks siauras ir reikalaujantis jėgų. Tarpeklis labai aukštomis sienomis atsivėrė po žemės drebėjimo. Vietomis tampa taip siaura, kad norint praeiti, reikia pralįsti ropojant ant kelių. Ne kartą reikėjo ropštis ant didžiulių akmenų, todėl būtina avėti patogią, neslystančią avalynę. Ir būti atsargiems, kad išsukta koja nesugadintų atostogų. Tačiau draugiškai, vieni kitiems padėdami sėkmingai įveikiame kelią iki kanjono galo, kur įvairiais raštais išskabtuoti didžiuliai rieduliai. 

Šis kanjonas buvo kitoks nei iki šiol matyti, nes buvo nelengvai įveikiamas ir itin siauras. Nauja patirtis visuomet džiugina. Toliau keliaujame pamatyti dykumos oazės – pirmą kartą gyvenime.

Ain Khudra – viena gražiausių dykumos oazių Sinajuje

Ain Khudra reiškia “Žalioji oazė“ – pavadinimas puikiai atspindi kraštovaizdį. Dykumoje teka vandens versmė, todėl čia nuolat žaliuoja datulių palmės ir auga guavos medžiai. Oazėje įsikūrusios beduinų šeimos, todėl smėlynais 4*4 džipu atvykstame į jų kiemus.

Sakoma, kad ši oazė mena 3000 metų istoriją. Ain Khudra oazė ir aplinkinė teritorija minima Biblijoje, kaip Hazerotas (Hazeroth) – viena iš vietų, kur izraelitai sustojo per savo keturiasdešimt klajojimo dykumoje metų. Žaliojoje oazėje pailsėdavo piligrimai, keliaujantys iš Šventosios Žemės bei Jordanijos į Šv. Kotrynos vienuolyną ir Mozės kalną. Uolose, akmenyse išlikę pirmųjų keliautojų, piligrimų užrašai bylojantys, kur jie keliauja toliau.
Nutolusi nuo civilizacijos maža gyvenvietė oazėje dvelkia ramybe. Ir visgi civilizacija čia atkeliavusi – iš gamtos dovanų suręstos lūšnelės su saulės baterijomis ant stogo.

Pasivaikštome po dykumoje žaliuojančius sodus, pasiklausome Ingos pasakojimo apie vietinių gyvenimą. Grįžus prie džipo mus pasitinka moterys su vaikais ir siūlo rankų darbo gaminių – nugludintų akmenėlių, papuošalų po 1-2 dolerius. Įsigyjame keletą dirbinių, padėkojame už svetingumą ir traukiame toliau.

Uola GRYBAS

Sinajaus dykumoje esanti garbanota uola tikra pažiba. Jos dažnai užsuka aplankyti turistai keliaudami po smėlynus ir kanjonus. Fantastiškus peizažus sukuria gamta. Kol mes grožimės ir fotografuojamės, džipo vairuotojas ant smėlio meldžiasi.

Dykuma grįžtame iki mikroautobuso. Mūsų kelionė dar nesibaigė, laukia pietūs Dahaboje. Bet prieš tai esame nuvežami į kvepalų ir suvenyrų parduotuvę. Pardavėjas pavaišina šaltais gėrimais ir pasakoja apie neva natūralius kvepalus. Tačiau nei vienas keliautojas nesusigundo nieko įsigyti, todėl gana greitai esame paleidžiami.

Dahabas

Dahabas nėra masinio turizmo vieta su 5* viešbučiai. Čia yra nardytojų, banglentininkų ir kitų vėjo gaudytojų meka. Taip pat Dahabą renkasi turistai, norintys pabėgti nuo civilizacijos ir apsistoti vietoje, labiau primenančioje vietinių namus. Aplink daug smėlio paplūdimių ir koralinių rifų, net 20 nardymo centrų, o šalimais ir garsioji “Mėlynoji skylė“, kurią nori įveikti daugelis pasaulio nardytojų.

Dahabe prisėdame pakrantės kavinėje, kur Inga užsako pietus. Pavalgome skaniai, bet ši kelionės dalis nebeįdomi. Kita vertus, šio turo metu veža į Uždarąjį kanjoną, o kiti organizatoriai turistams rodo arčiau kurortų esantį kanjoną. Pavyzdžiui, Mažasis kanjonas gražus, net lengvai praeinamas. Ir kažin, ar pasivažinėjimas dykuma toks paliekantis įspūdį.

Giluminis nardymas Raudonojoje jūroje

Nuostabus sutapimas, kad pirmą kartą išbandyti nardymą nusprendėme vienoje gražiausių pasaulio vietų – Raudonojoje jūroje. Neapsakomai gražus pasaulis po vandeniu. Spalvingos žuvys, įvairių formų koralai, skaidrus vanduo.
Suviliojo išbandyti ir nedidelė įspūdingos pramogos kaina. Nėrimas su patyrusiu instruktoriumi kainuoja vos 10 dolerių. Po vandeniu praleidi apie 10 min. O jei labai patiko ir norisi dar kartą, sekančio sustojimo metu galima nerti antrą kartą.
Kiek brangiau kainuos povandeninė fotosesija. Nuotraukos ir video mūsų porai kainavo 25 eur, kainą nusiderėjome nuo 40 eur.
Nerti su įranga yra nepalyginamai gražiau nei paviršinis nardymas. Nusileidus vos keletą metrų tampi povandeninio pasaulio dalimi. Žiūri nebe iš viršaus, žuvų būriai apsupa tave ir gali mėgautis akimirka.
Intruktoriams tarėme didžiulį AČIŪ už kantrybę ir dėmesį, kad nėrimas būtų įsimintinas ir sklandus. O įspūdis kiekvienam skirtingai – man užteko vos kelių metrų ir aplankė baimės, tad likau arčiau paviršiaus, o vyras jautėsi lyg žuvis ir nėrė iki dugno paliesti smėlio.
Būtinai kartosime ateityje! Juk dar neplaukiojom su delfinais ir nematėme vėžlių.

Paviršinis nardymas Raudonojoje jūroje

Neįtikėtina, kiek daug koralinių rifų yra prie Egipto krantų ir koks jų grožis. Vanduo ypač skaidrus, todėl nebūtina nerti giliai, kad matytum pulkus įspūdingiausių žuvų ir margaspalvius koralus. Esame daug kartų plaukioję su vamzdeliu Azijos pakrantėse, tačiau tai neprilygsta vaizdų, kuriuos matėme po vandeniu prie Šarm El-Sheikh. Tiesa, vanduo kiek šaltesnis nei Azijoje, tačiau per 30-40 min sustojimą nardymui tikrai nesušalome, nes laive galima vaišintis karšta arbata ar pasišildyti denyje ant saulės.

Paviršinio nardymo įrangą vežėmės savo, tačiau uoste prieš išplaukiant galima išsinuomoti tiek nardymo kaukes, tiek kostiumą ir ląstus. Dienos plaukimai labai populiarūs, todėl uoste visuomet verda gyvenimas. Turistų grupės išplaukia viena po kitos. Laivai labai tvarkingi (bent kiek pastebėjome) ir buvo paruošti naujam sezonui. Mūsų kelionių metu laivuose buvo bent vienas WC, švarus vanduo nusiprausti po maudynių jūroje, o virtuvės šefai gamino skanius pietus. Dėl covid ribojamas turistų laive skaičius, todėl užpildoma tik pusę vietų. Todėl erdvės tikrai netrūko.

Baltoji sala

Nuostabaus grožio balto smėlio sala iškilusi virš žydro vandens. Nereikia būti Maldyvuose, kad pamatyti tokį gamtos grožį. Sala arba dar vadinama kopa mėgstamas turistų objektas, todėl žmonių čia netrūksta. Bet galima lengvai rasti laisvą kampelį panoraminei nuotraukai. Visgi nusigabenti fotoaparatą gali tapti iššūkiu, nes laivai sustoja jūroje ir iki salos turime nuplaukti patys. Tačiau atstumas nėra didelis, be to, grupę lydi instruktorius, todėl galima įsikibti į gelbėjimosi ratą ir nuplūduriuoti. Čia labai praverčia vandeniui atsparus kameros dėklas. Juk taip norisi įamžinti prisiminimus.

Prie Baltosios kopos sustojame plaukiant iš Ras Mohammed nacionalinio parko. Visos dienos kelionė patogiu laivu į nacionalinį parką su paviršinio ir giluminio nardymo sustojimais, pietumis ir pervežimais iš/į viešbutį kainavo tik 20 dolerių asmeniui. O įspūdžiai viršijo lūkesčius! Jei rinksitės panašią ekskursiją, įsitikinkite, kad Baltoji sala bus jūsų maršrute, nes ne visi laivai ten stoja.

Arbatpinigiai Egipte

Kiekvienas pinigėlis čia labai laukiamas. Ir tiesą sakant visai negaila palikti arbatpinigių, nes daugelis juos nuoširdžiai užsidirba. Šypsenos plačios, pakalbina. Nors pridėtinės vertės dažniausiai gauname tik po arbatpinigių.
Pavyzdžiui, 5* viešbutyje dažniausiai kokteiliai bjaurūs – kamštelis alko su juppi. Bet pinigėlis kaip mat pataiso reikalus ir Mojito tampa tarptautinio skonio. Arba euriukas kitas ir ant lovos išlankstyta gulbė, puošta gyvomis gėlėmis. Tinka ir eurai, ir doleriai, ir vietinė valiuta. O retkarčiais, kai valdžia nemato, padavėjai paslapčia paprašo iškeisti tuos gautus metalinius euriukus į popierinius. O mes ir vėl juos išdalinam. Taip ir sukasi ratas.

Beje, mūsų viešbutyje buvo pinigų keitimo bankomatas, į kurį įdėjus eurus gavome geru kursu vietinę valiutą. Girdėjau, kad daugelis viešbučių tokį bankomatą turi.

Egipto Sharm el Sheikh oro uostas

Čia buvo pati rimčiausia patikra per visą mūsų keliavimo istoriją. Du kartus skenavo daiktus ir du kartus ėjome per metalo detektorius. Basomis, nes skenuoja ir batus, kiekvieną keleivį papildomai apčiupinėjant. Pasus žiūrėjo tris kartus, ketvirtą kartą štampavo pase išvykimą iš šalies. Viena narkotikų patikra imant mėginį nuo daiktų kiekvienam. Išsivežti koralų geriau neplanuoti, nes baudos didžiulės ir stebima atidžiai. Ne vieno daiktus traukė iš lagaminų patikrai.

2015 m Egipte buvo numuštas rusų turistų lėktuvas į lėktuvą įsinešus bomba, nuo to įvykio patikrinimas itin sustiprintas. Po maždaug valandos patikrų, pagaliau įžengėme į laukimo salę ir duty free zoną. O kainos čia truputį šokiruoja. Pavyzdžiui, buteliukas vandens 4 eur. WC gali pasinaudoti nemokamai, bet jei nori popieriaus, gali tekti nusipirkti už 1 dolerį/eurą. Laukimo salėje netoli vartų rūkoma, be jokios papildomos ventiliacijos ar atskiros uždaros zonos.

Atostogos Egipte – išvados

Apibendrinant, kelionė į Egiptą labai patiko. Už nedidelę papildomą sumą turėjome nuostabius dienos turus, pamatėme Sinajaus pusiasalį ir iš Ingos daug sužinojome apie vietinių gyvenimo būdą. Keletą dienų pasimėgavom saule prie baseino, labai skaniai valgėm ir patogiai ilsėjomės. Egiptiečiai šiek tiek įkyrūs ir kiekvieną kartą stengiasi apgauti, bet nepaisant to, kelionė buvo labai gera. Jei keliausime čia antrą kartą, rinksimės įlankoje esantį viešbutį, kad galėtume kasdien nardyti nuo kranto su vamzdeliu ir būtinai važiuosime į Kairą ir piramides, nes girdėjome labai gerus atsiliepimus, nepaisant ypač ilgos kelionės iš Sharm El-Sheikh.

Gerų įspūdžių Egipte! Tai nėra tik viešbučių ir viskas įskaičiuota šalis, todėl pakeliauti tiesiog būtina.

Palikti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *