Kelionė į Singapūrą
Azija

Pigios atostogos prabangiame Singapūre

Susižavėję Tailando gamta ir kultūra sekančioms atostogoms susiplanavome kelionę į Malaiziją aplankant Singapūrą. Buvome girdėję, kad tai įspūdingas miestas-valstybė, tačiau apie šalį žinojome gana mažai.

Nusipirkome bilietus su LOT avialinijomis, skrydis su persėdimu Varšuvoje. Ir pradėjome domėtis ypatingai griežtais Singapūro įstatymais. Tikriausiai jau daugelis esam girdėję, kad į šią šalį draudžiama įsivežti kramtomąją gumą, išskyrus turint gydytoju paskyrimą. Pažeidus draudimą gali grėsti metai kalėjimo ir bauda iki 5000 eur. Viešajame transporte draudžiama valgyti ir gerti (netgi vandenį), bauda siekia iki 5000 eur. Daugelyje viešų vietų draudžiama rūkyti, cigaretes įsivežti galima tik deklaravus ir sumokėjus muitą. O už kai kurių rūšių narkotikų vartojimą gresia mirties bausmė. Singapūre galima gauti didelę baudą ar būti nuplaktam rykšte ir už mažesnius, keistesnius draudimus, pavyzdžiui, dainavimą viešoje vietoje, nenuleistą vandenį tualete ar balandžių šėrimą. Nepaisant to, Singapūre gyvena laimingiausi žmonės visoje Azijoje ir singapūriečiai pagal laimės indeksą kasmet papuola į laimingiausių žmonių dešimtuką žemėje.

Pasiskaičius apie galybę įvairiausių draudimų galvojome, kad turėsime stebėti kiekvieną savo žingsnį, tačiau mėgautis atostogomis Singapūre buvo lengva. Begalės draudimų sukūrė ypatingai tvarkingą miestą, kuriame nerasi nei šiukšlelės, nei duobelės. Tai miestas, kuris atrodo naujai pastatytas ką tik iš po nakties. Visa supanti aplinka atrodo idealiai tvarkinga.

Singapūro oro uostas – geriausias pasaulyje 8 metus iš eilės

Atskridus labai nustebino Singapūro oro uostas. Jis labai modernus, žalias ir patogus keliautojams. Ne veltui septynis metus išrenkamas geriausiu pasaulio oro uostu. Jame galite rasti patogius minkštasuolius, grindys išklotos kilimais, yra nemokamas kino teatras, baseinas, žaidimų kambarys, ant stogo įrengtas saulėgrąžų parkas, krioklys ir kitos šaunios pramogos. O šiemet buvo atidarytas ir naujas terminalas, kuriame įkurtas įspūdingo dydžio krioklys ir tropinis miškas. Šis terminalas yra lyg tropinės lietaus džiunglės, į kurias būtina nueiti, jei skrendate per Singapūro Changi oro uostą. Mes nematėme, nes dar nebuvo atidarytas.

Singapūras šiemet išrinktas brangiausiu pasaulyje miestų. Todėl ir apsistoti viešbutyje yra labai brangu. Keliaudami keturiese mes apsistojome Airbnb išsinuomotuose trijų miegamųjų ir svetainės apartamentuose, kurie dviems naktims kainavo 412 eur. Tad kaina nebuvo labai gąsdinanti, kambarys parai atsiėjo 69 eur. Tik vėliau sužinojome, kad Singapūro įstatymai draudžia per Airbnb nuomoti nakvynę. Todėl butų savininkai prieš atvykstant prigrasina, kad jei kaimynai ar apartamentų kompleksų apsauga klaustų, mes atvykome apsistoti pas draugą.

Pirmieji mūsų apartamentai buvo modernūs ir jaukūs. Deja, po išsikraustymo praėjus keletui dienų savininkas apkaltino mus sienoje padarius skylę ir sulaužius kėdę. Dvi savaites teko susirašinėti su Airbnb pagalba dėl šio nemalonaus įvykio, nes žalos bute mes nepadarėme, buvome neteisingai apkaltinti šeimininkui ketinant iš mūsų pasipelnyti. Laimei, sprendimas buvo priimtas mūsų naudai. Nors nuomotojas buvo „Super host“, tai neapsaugojo nuo nemalonumų. Tad dabar keliaujant labai atsargiai žiūrime į nuomą per Airbnb.

Nepaisant to, mums be galo patiko kaip gyvena singapūriečiai. Gyvenamieji dangoraižiai yra sustatyti kvartalais dažniausiai po 6-8 namus. Jų teritorija aptverta ir saugoma. Tokiame kvartale yra didžiuliai baseinai, kartais net keli. Įkurtos pikniko zonos su virtuvėlėmis, sporto klubas, žaidimų aikštelės, dekoratyviniai baseinėliai su žuvytėmis. Kiekvienas laisvas plotas apsodintas gėlynais ir žaluma. Visą šią aplinką prižiūri samdomi darbuotojai, todėl gyventojai po darbo mėgaujasi leisdami laiką su šeima ar kaimynais.

Singapūras apskritai paskendęs žalumoje. Pastatų išorėje, ant stogų įrengti parkai ir gėlynai, kiekvienas laisvas plotelis užsodintas. Deja, laisvo ploto Singapūras turi labai mažai. Jie pila sausumas jūroje, kad bent kiek padidintų savo teritoriją. Norint turėti nuosava namą šioje šalyje neužtenka būti milijonieriumi, turi būti milijardierius. Ir čia nekeista, kad į butą dangoraižyje liftu pakyli su savo automobiliu ir garažas įkurtas 30 aukšte.

Kelionė į Singapūrą

Gardens by the Bay super medžiai

Dar būdami oro uoste nusiperkame Singapūro kortelę viešąjam transportui. Kaina trims dienoms 10 eur, todėl labai verta įsigyti, nes ketiname naudotis metro. Pirmasis objektas, kurį nekantraujame aplankyti yra vienas iš Singapūro rekvizitų – super-medžiai (Gardens by the bay). Vakarais 19:45 ir 20:45 prie super medžių vyksta Sodo rapsodija – šviesų ir muzikos šou. Super medžiai ima šokti degdami skirtingomis spalvomis. Reginys labai įspūdingas. O dieną tarp super medžių nutiestu taku galima pasižvalgyti į miestą iš aukštai. Gardens by the bay parke įkurti ir du žiemos sodai – Gėlių kupolas ir Debesų miškas. Juose galima pasimėgauti augalų įvairove ir vienu aukščiausių pasaulyje patalpose įkurtu 35 m kriokliu. 

Super-medžiai Singapūre

Singapūro liūtai ir Marina pakrantė

Pasivaikščioję po parką keliaujame iki Marina pakrantės. Čia stebime lazerių šviesoje šokančius fontanus ir pakrantės dangoraižius. Aplink tviska prabanga.

Trumpam prisėdame kavinukėje atsigaivinti nuo tropinio karščio. 0,33 l alaus bokalo kaina 12 eur. Kitas dienas norėdami sutaupyti pietums ir vakarienei renkamės McDonalds restoranus ir kitas greito maisto užkandines. Čia kompleksas kainuoja apie 7-8 eur. Pusryčiams 7-Eleven nusiperkame salotų, sumuštinių po ~4 eur.

Kelionė į Singapūrą
Kelionė į Singapūrą
Kelionė į Singapūrą

Iš ryto gryžtame į Marina pakrantę. Nusifotografuojame prie garsiųjų Singapūro liūtų. Čia pat nusiperkame bilietus ir apiplaukiame laiveliu įlanką. Gidas papasakoja šiek tiek istorijos. Beje, Singapūre visi puikiai kalba angliškai. Užrašai ir nuorodos anglų kalba, todėl keliauti labai paprasta. 

Kameros objektyve dažnai atsiduria pasaulio stebuklu laikomas Marina Bay Sands viešbutis. Tai 55 aukštų, trijų bokštų pastatas su laivo imitacija viršuje, vadinamu Padangių parku. 240 m aukštyje viršutiniame denyje įrengtas didžiausias pasaulyje begalybės baseinas (Infinity pool). Laivo priekyje, kairėje pastato pusėje itin lankomas objektas – apžvalgos aikštelė (Sky park). Į ją pasikelti nusprendžiame pradėjus tempti, kad spėtume pamatyti Singapūrą ir prieblandoje, ir apšviestą tamsoje. 

Mažosios Indijos rajonas (Little India)

Iš centro metro vykstame iki Mažosios Indijos rajono. Spalvingi pastatų fasadai, žaismingi gatvių papuošimai. Spalvų įvairovė atsispindi ir vietiniame turguje tradiciniuose indiškuose apdaruose.

Keliaujame ieškoti šventyklos, kurioje pasak legendos išsipildo visi norai. Atrandame Sri Krishnan spalvingą hinduistų šventyklą. Visgi norėtume išsakyti keletą norų, tačiau nesuprantame, ką reikia padaryti, kad jie išsipildytų, tai įmetame kelis pinigėlius. Beje, į maldos namus Azijoje galima eiti tik basomis, batus paliekant prie įėjimo.

Paėję toliau gatve suprantame, kad tai ne ta šventykla, kurios ieškome. Norus išsakyti galima Kwan Im Thong Hood Cho kinų budistų šventykloje. Singapūrietė mus pamoko, kad reikia paimti keletą prie įėjimų padėtų ilgų smilkalų lazdelių, jas uždegus smilkyti ir prašyti Šivos norų išsipildymo. Vėlaiu smilkalus susmeigti į smėliu pripildytas specialias dėžes. Išėjus iš šventyklos galima nupirkti ir paaukoti smilkalus kitiems lankytojams. Šventykloje labai daug besimeldžiančių žmonių, todėl tikime, kad ir mūsų norai buvo išgirsti.

Arabų gatvė Singapūre

Aplankote arabų gatvę (Arab street) ir Masjid sultono mečetę. Ji pastatyta 1824 m. pirmajam Singapūro sultonui, po šimtmečio rekonstruota. Į vidų nepatenkame dėl trumpų lankymo valandų. Mečetę aplankyti galima kasdien 10-12 val. ir 14-16 val.

Žadą atimanti Sky parko apžvalgos aikštelė Marina Bay Sands viešbutyje

Grįžtame į centrą ir stojame į eilę pasikelti į Sky parką Marina Bay Sands viešbutyje. Eilėje praleidžiame apie 40 min. Pasikėlimo kaina 15 eur. Į apžvalgos aikštelę įžengiame jau pradėjus tempti. Vaizdas labai įspūdingas. Jūroje matosi šimtai laivų, laukiančių įplaukimo į uostą.

Marina Bay Sands

Užsiimame patogią vietą prie stiklo ir dar kartą iš viršaus stebime super medžių rapsodiją. Pereiname į antrąją apžvalgos aikštelę ir mėgaujamės fontanų šokiu iš 240 m aukščio.

Marina Bay Sands

Singapūros miestas naktį tiesiog užburiantis. Čia praleidžiame keletą valandų bandydami atsigrožėti panorama ir kuo daugiau sugerti prisiminimams.

Sekančios dienos rytą išskrendame į Malaizijai priklausančią Borneo salos dalį. Tačiau aš toliau tęsiu pasakojimą apie Singapūrą, nes iš Borneo salos čią grįžtame dar keletui dienų prieš skrydį namo. Apsistojame per Airbnb išnuomotame bute „Near City cosy home“, kurį galiu rekomenduoti, nes butas labai tvarkingas, paslaugus šeimininkas ir arti miesto centro. Už naktį trijų miegamųjų apartamentuose sumokėjome 188 eur, tad kambario kaina tik 62 eur. Labai neblogai kaip brangiausiame pasaulio mieste.

Didžiausias pasaulyje fontanas

Aplankome į Gineso rekordų knygą įtrauktą didžiausią pasaulyje fontaną (Fountain of Wealth), esantį prie Suntec City prekybos centro.

Didžiausias pasaulyje fontanas

Singapore flyer apžvalgos ratas

Pasivaikščiodami keliaujame iki aukščiausio Azijoje apžvalgos rato Singapore flyer. Tai modernus iš stiklinių kapsulių sudarytas ratas. 30 minučių skrydyje gėrimės 360 laipsnių panoraminiais vaizdais ir klausome apie Singapūro istoriją, kultūrą ir matomus objektus. Pakilus aukštyn iš paukščio skrydžio galima grožėtis miesto panorama vienoje pusėje ir vandenynu kitoje. Bilieto kaina 33 SDG (21,80 eur).

Singapore apžvalgos ratas

TOP3 pasaulyje Singapūro zoologijos sodas

Ryte atsigaiviname komplekto baseine ir keliaujame į Singapūro zoologijos sodą. Šį kartą Singapūras nusileidžia JAV, nes zoologijos sodas tik antras geriausias pasaulyje 🙂 Grotų čia nėra, gyvūnų aptvarai erdvūs ir apsodinti augmenija. Zoo įrengta 11 ekologinių zonų, pritaikytų kiekvieno regiono gyvūnams. Zoologijos sode gyvena daugiau nei 2400 gyvūnų. Kasmet zoologijos sodą aplanko apie 2 milijonai lankytojų. Zoologijos sodo bilieto kaina 33,30 SDG (22 eur).   

Sentosa pramogų sala

Antrą dienos dalį skiriame Sentosa salai aplankyti. Nuo VivoCity prekybos centro su traukinuku už 4 SDG (2,65 eur) vykstame į salą, kurioje įrengti trys paplūdimiai, pramogų ir barų zonos. Šalimais yra uostas, todėl vanduo nebeskaidrus. Tačiau sala apsodinta gražiais parkais. Turint daugiau laiko galima pramogauti Mega ekstremalių pramogų parke, aplankyti vaškinių figūrų ekspoziciją, drugelių ir roplių sodus ir tai dar tik pradžia. O mes, deja, vėlai vakare jau turėjome skrydį namo.

Singapūre praleidome dvi pilnas dienas ir vieną vakarą. Visgi man pritrūko vienos dienos, nes nespėjome aplankyti Gardens by the bay įkurtų žiemos sodų ir pasikelti į super medžių apžvalginį taką. Kadangi tai buvo įspūdingiausias mūsų aplankytas miestas, tikimės ateityje čia sugrįžti dar kartą. Nepaisant to, kad Singapūras yra brangiausias pasaulio miestas, jį aplankyti galima ir gana taupiai. Ypač, jei tai tarpinė stotelė skrendant į kitas Azijos šalis. Per tris dienas išleidome 145 eur/asm nakvynei, transportui ir lankytiniems objektams.

Jei planuoji aplankyti Singapūrą ir reikia pagalbos susiplanuojant kelionę, susisiek el. paštu info@keliaukzuikiu.lt ir mes paruošime tau kelionės planą, padėsime įsigyti lėktuvo bilietus ir konsultuosime dėl nakvynės pasirinkimo.